Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς η σημερινή καταγραφή κρουσμάτων μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό

Το ελπιδοφόρο από πλευράς κρουσμάτων Σάββατο, το οποίο ήταν αυτό με τα λιγότερα του μήνα (1.747) σε ό,τι αφορά στους νοσούντες από κορονοϊό που καταγράφονται τα Σαββατοκύριακα, επισκιάστηκε από το θλιβερό ρεκόρ των 121 νεκρών και των 600 και πλέον διασωληνωμένων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μία μικρή μείωση και μένει να αποδειχθεί αν και η σημερινή καταγραφή θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας για αντιστροφή του σκηνικού.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε είναι το κρισιμότερο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς είναι αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς πώς θα κινηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα κρούσματα το επόμενο διάστημα κι αν θα αρθεί μερικώς ή ολικώς το lockdown. Το δεύτερο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μάλλον ελάχιστες, όμως μια μικρή «ανάσα» ενδέχεται να δοθεί στους πολίτες όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, αλλά και πάλι με την επίδειξη της δέουσας προσοχής και της σύνεσης που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε βήμα που κάνουμε στο εξής.

Η παράταση του lockdown ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα τωρινά δεδομένα μέχρι και τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου, ημέρας Δευτέρας, όμως όλα συγκλίνουν στο ότι θα «φαγωθεί» κι αυτή η εβδομάδα και η όποια άρση θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου κι έπειτα.

Ετσι λοιπόν, η σημερινή καταμέτρηση που θα ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει την εισήγηση των ειδικών για το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν κάποιοι τομείς, αλλά και πώς. Υπενθυμίζεται, ότι το Σαββατοκύριακο τα κρούσματα είναι πάντα μειωμένα, καθώς πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Αν η καταμέτρηση σήμερα δείξει και σήμερα λιγότερα από 2.000 κρούσματα, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι βαίνουμε προς μείωση, που σημαίνει λιγότεροι άνθρωποι στις ΜΕΘ, λιγότεροι διασωληνωμένοι, λιγότεροι θάνατοι. Αρα, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε θα «δείξει» αν θα ανοίξει η αγορά και τα σχολεία πριν το νέο έτος.

Η εικόνα τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα του μήνα

Σάββατο 31/10 2.056 Κυριακή 1/11 1.678
Σάββατο 7/11 2.556 Κυριακή 8/11 1.914
Σάββατο 14/11 2.835 Κυριακή 15/11 1.698
Σάββατο 21/11 2.311 Κυριακή 22/11 1.498
Σάββατο 28/11 1.747 Κυριακή 29/11 ;;;

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το