Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πάνω από το 40% των κρουσμάτων έχουν ηλικία ως 39 ετών

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πια η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων αφού καθημερινά οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι ο κορωνοϊός χτυπά και τους νέους. Μάλιστα, έντονη ανησυχία έχει προκληθεί από την 17χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χωρίς μάλιστα να παρουσιάζει άλλα προβλήματα υγείας.
Μπορεί μέχρι σήμερα όλη η επιστημονική κοινότητα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να θεωρούσε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό, φαίνεται όμως ότι η δράση του ιού έχει τροποποιηθεί.

Είναι ενδεικτικό με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.222 κρούσματα και οι 4 στους 10 ήταν νέοι από 18 έως 39 ετών ποσοστό 42,1%. Μεταξύ των περιστατικών, υπήρχαν και νέοι που χρειάστηκε να νοσηλευθούν αλλά και να διασωληνωθούν για να ξεπεράσουν το χτύπημα του κορωνοϊού.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι Αρχές έχουν ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης αποκλειστικά για τους νέους και την ενημέρωσή τους. Η καμπάνια στοχεύει τόσο στο να μη μεταδώσουν οι ασυμπτωματικοί φορείς τον ιό στις ευπαθείς ομάδες όσο και στους ηλικιωμένους, αλλά και για να υπενθυμίσουν στα νέα παιδιά ότι ουδείς είναι άτρωτος από τον ιό.

Οι 40άρηδες
Οι καταγραφές των επιδημιολογικών δεδομένων, πάντως, κάνουν τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν, καθώς έχει αποδειχθεί και στην πράξη ότι οι νέοι μέχρι σήμερα είχαν χαλαρώσει πλήρως, με τους περισσότερους να επιστρέφουν από διακοπές και το συνωστισμό και να γυρίζουν κανονικά στα καθήκοντά τους. Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εκδηλώνονται αρκετές ημέρες αργότερα, με συνέπεια, όμως, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη κάτι που δείχνει και την ανησυχητική πορεία που ακολουθεί ο νέος κορωνοϊός. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί πια προειδοποιούν τους νέους ανθρώπους να μην χαλαρώνουν και να δείχνουν τη δέουσα προσοχή τόσο για τους υπόλοιπους πολίτες όσο και για τον εαυτό τους πια.

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περιστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, που δείχνει πλέον την ανατροπή που υπάρχει στην πανδημία. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν ακόμη και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί για να περιοριστεί ο κορωνοϊός.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το