Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ολοκληρωμένο σχέδιο για τεστ και νησιά ανακοινώνει η κυβέρνηση

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η αύξηση, που παρατηρήθηκε εσχάτως στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού -σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δημοφιλείς προορισμούς για τον τουρισμό- απειλούν να θέσουν εν αμφιβόλω το θετικό υγειονομικό κεκτημένο, που με πολύ κόπο κατοχύρωσε η χώρα μας τους προηγούμενους μήνες.

Μετά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας περί των 97 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 4 ημέρες, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προδιαθέτουν για την πιθανότητα νέου γύρου περιοριστικών μέτρων τα επόμενα 24ωρα εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τα ίδια πρόσωπα διαμηνύουν πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να εξουσιοδοτήσει τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, είτε να προχωρήσει σε επιβολή lockdown σε επίπεδο δήμου ή ακόμη και σε επίπεδο Νομού, εφόσον κριθεί κάτι τέτοιο αναγκαίο, είτε να ενεργοποιήσει απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια, που παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κατά το πρότυπο της δράσης, που ανελήφθη στην περίπτωση της πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ. Εξάλλου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών έχουν μπει δύο αεροδρόμια συγκεκριμένης χώρας της Βορείου Ευρώπης, από όπου προέρχονται αρκετά κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου τυχαίες δεν ήταν αναφορές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ώρες, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει εκ νέου καραντίνα σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, εφόσον διαπιστωθεί ανησυχητικός ρυθμός αύξησης κρουσμάτων.
Δηλωτικό της κυβερνητικής αποφασιστικότητας να μην ξεφύγει η κατάσταση και η απόφαση για επιβολή… παραδειγματικού προστίμου σε γνωστό μπιτς μπαρ της Μυκόνου, λόγω του συνωστισμού, που διαπιστώθηκε προχθές Σάββατο.

Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα εν όψει της 15ης Ιουνίου
Όλα τα προαναφερθέντα -μόλις ελάχιστα 24ωρα προτού οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς και Χάρης Θεοχάρης περιγράψουν με πάσα λεπτομέρεια το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πλάνο για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού -είτε στις πύλες εισόδου της χώρας, ήτοι αεροδρόμια και λιμάνια κατά μείζονα λόγο, είτε στα νησιά- εν όψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 15ης Ιουνίου, όταν και η χώρα θα δεχθεί το πρώτο μεγάλο κύμα αλλοδαπών τουριστών. Αμέσως μετά, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη το προσεχές Σάββατο, παρουσία και του Χάρη Θεοχάρη, όπου και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ενώπιον εκπροσώπων των μεγαλύτερων παγκοσμίων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αύριο, μάλιστα, μεταβαίνει στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων ο υπουργός Τουρισμού, με σκοπό να προετοιμάσει την παρουσία του κ. Μητσοτάκη εκεί, γεγονός, που αναμένεται να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον παγκοσμίως.

Εγκαθίστανται… αναλυτές σε 15 νησιά
Τις επόμενες ώρες, εξάλλου, κλειδώνουν οι λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν δύο βασικά σκέλη: τη στρατηγική για τη διενέργεια των τεστ στις πύλες εισόδου και στα νησιά και τη θωράκιση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Ειδικότερα, αναμένεται να αποσαφηνιστεί ο αριθμός, ποια αλλά και πώς θα διενεργούνται οι δειγματοληπτικοί και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι στους τουρίστες, που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

Τα τεστ αναμένεται να είναι τριών κυρίων κατηγοριών, ήτοι τα μοριακά, αυτά των αντισωμάτων και τα λεγόμενα rapid, εφόσον τα τελευταία περιβληθούν με την απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις αξιοπιστία. Όπως καθίσταται σαφές, μετά την 1η Ιουλίου δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε τουρίστες, που προέρχονται από τα «πράσινα» αεροδρόμια και υποχρεωτικοί στους αντίστοιχους από τα «κόκκινα» αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταστήσει αναλυτές σε νοσοκομειακές μονάδες 15 νησιών, ώστε να ελέγχονται εκεί τα δείγματα και να μην επιβαρύνουν τα ήδη υπερ – φορτωμένα νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θα συνεχίσει, όπως μεταδίδεται, την πρακτική των προσλήψεων σε ιατρο–νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά, ενώ -όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο- θα βελτιώνει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το