Κόσμος

Κορωνοϊός: Οκτώ νέα κρούσματα στην Κύπρο, ανάμεσά τους και ένα τριών μηνών βρέφος

Οκτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Λεόντιος Κωστρίκκης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα:

Δύο άτομα επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος, το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάσταση για προληπτικούς λόγους.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Ο καθηγητής Κωστρίκκης τόνισε πως «ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το επωφεληθούμε σύντομα, και το αντίθετο». Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνση Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

«Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή», ανέφερε.

Ο Δρ Λοίζου είπε πως η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους και γι’ αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα.
«Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια», ανέφερε. Πρόσθεσε πως κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς.

«Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα. Για αυτό, όπως είπα και χθες χρειαζόμαστε χρόνο. Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε, κερδίζουμε χρόνο», κατέληξε.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στέγνωσε τα μαλλιά της σε ξενοδοχείο και έφυγε με λογαριασμό… 1.400 δολαρίων

Mία γυναίκα από την Αυστραλία έμεινε άναυδη όταν μετά από επίσκεψή της σε ξενοδοχείο, της…

15 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος στη Γάζα: Νεκρός εικονολήπτης του Al Jazeera μετά από ισραηλινή επίθεση

Νεκρός είναι ο εικονολήπτης του Al Jazeera, Σάμερ Αμπουντάκα που είχε τραυματιστεί νωρίτερα στη Χαν…

15 Δεκεμβρίου 2023

Λέρος: «Ρινγκ» το Δημοτικό Συμβούλιο – Βρισιές, σπρωξίματα και προπηλακισμοί στην τελετή ορκωμοσίας

Επεισοδιακή και γεμάτη ένταση ήταν η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και του νεοεκλεγέντα…

15 Δεκεμβρίου 2023

Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 15χρονο έξω από σχολείο – Στο νοσοκομείο το θύμα

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στη χώρα μας, αυτή τη φορά στον Ασπρόπυργο.…

15 Δεκεμβρίου 2023

Τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Καθοδόν προς το νέο έτος είναι προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει…

15 Δεκεμβρίου 2023

Ρεκόρ Γκίνες: Τα 10 πιο περίεργα επιτεύγματα που καταγράφησαν το 2023

Το Guinness World Records διατηρεί μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 40.000 ρεκόρ, επομένως δεν…

15 Δεκεμβρίου 2023