Κόσμος

Κορονοϊός – Μεγάλη Βρετανία: Έτοιμη να κλείσει τα σύνορα η Ελλάδα, χάος στα αεροδρόμια

Πανικός επικρατεί στην Ευρώπη από την μετάλλαξη του κορονοϊού και κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πανευρωπαϊκός αποκλεισμός της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται προ των πυλών, με αρκετές χώρες να έχουν ήδη διακόψει την αεροπορική και σιδηροδρομική σύνδεση με το νησί. Το τρίτο κύμα προκαλεί τρόμο, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και γι’ αυτό συνεδριάζει εκτάκτως από τις 12:00 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Κρίσεων για κοινή απόφαση των 27 απέναντι στους Βρετανούς.

Η απόφαση της έκτακτης αυτής συνεδρίασης, αναμένεται να εκδώσει ομόφωνο αποκλεισμό οποιασδήποτε διασύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι και στην Ελλάδα, στην οποία σήμερα ισχύει καραντίνα 7 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα από το νησί, θα σημάνει γενικός αποκλεισμός. Ήδη η Γερμανία έχει απαγορεύσει την σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και η Καγκελαρία πιέζει τις Βρυξέλλες για να υπάρξει κοινός βηματισμός και να επιβληθεί το… κορονοBrexit. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Τόσο το Eurotunnel όσο και το Eurostar έχουν αναστείλει τις υπηρεσίες, ενώ το λιμάνι του Ντόβερ δήλωσε ότι θα είναι κλειστό για «όλες τις συνοδευόμενες κυκλοφορίες που εξέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι νεωτέρας». Σύμφωνα με την Bild, μια απαγόρευση πτήσεων σε όλη την ΕΕ θα μπορούσε να επιβληθεί έως τις 6 Ιανουαρίου. Οι Times δηλώνουν ότι «η Ευρώπη κλείνει την πόρτα της στη Βρετανία», ενώ η Mirror ονομάζει το Ηνωμένο Βασίλειο. ο «ασθενής της Ευρώπης».

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί φαίνεται να έχουν πιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο εξ απίνης. «Μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι δεν θα δεχτεί επιβάτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο για τις επόμενες 48 ώρες, ζητάμε από το κοινό και ιδιαίτερα τους μεταφορείς να μην ταξιδέψουν στα λιμάνια του Κεντ ή σε άλλες διαδρομές προς τη Γαλλία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Grant Shapps. «Αναμένουμε σημαντική αναστάτωση στην περιοχή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το τμήμα του «εργάζεται επειγόντως» για την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ελαχιστοποίηση της διαταραχής.

Η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε σήμερα μια συνεδρίαση επείγουσας αντιμετώπισης κρίσεων στις 12 ώρα Ελλάδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης συμβούλιο διαχείρισης κρίσης σήμερα. Και όλα αυτά ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit όπου οι διαπραγματευτές προσπαθούν να τα βρουν για τα ποσοστά των ψαριών και τους όρους και τις προϋποθέσεις ψαρέματος στα ευρωπαϊκά και τα βρετανικά ύδατα. Εκτός ΗΒ έχει παρατηρηθεί μετάλλαξη σε Ολλανδία, Δανία και Ιταλία, αλλά όχι στον βαθμό που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία, που ξεπερνά το 60%.

Ξεκινά ο πανευρωπαϊκός εμβολιασμός
Την ίδια ώρα η Κομισιόν κρέμεται από την απόφαση του ΕΜΑ για την εμπορική κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη και να ξεκινήσουν τα καμιόνια με το εμβόλιο της Pfizer από το Βέλγιο για τις υπόλοιπες χώρες. Μια θετική σύσταση από τον EMA δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί αμέσως – πρέπει ακόμη να σφραγιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιτροπή των κρατών-μελών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε περίπου δύο με τρεις ημέρες, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να φύγουν από τις αποθήκες στις 26 Δεκεμβρίου. Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν εμβόλια μόλις φτάσουν τα εμβόλια, ενώ άλλες, όπως Κάτω Χώρες, ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οι δόσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών της ΕΕ με βάση το μέγεθος του πληθυσμού τους και, σε πρώτη φάση, δεν είναι πιθανό να είναι αρκετά για όλους -αλλά τα εμβόλια έρχονται.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το