Ελλάδα

Κορωνοϊός: Mε μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

Στη διαπίστωση πως πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, προχώρησε από τη Βουλή, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Όπως τόνισε τους επιστήμονες ανησυχεί και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

13.000 θάνατοι από κορωνοϊό
Μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας για τους αριθμούς της πανδημίας ο κ.Θάνος τόνισε πως βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000. Οι θάνατοι συνολικά προσεγγίζουν τις 13.000 ενώ συνολικά όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000.

Όπως εξήγησε, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα:

-το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,
-το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020
-από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. «Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α΄ το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας.
-Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί με την μαζί με την Α΄ ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δέλτα το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες».

Το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων
Παράλληλα ο κ. Θάνος πρόσθεσε: «σήμερα, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Εμείς εδώ στο ΙΙΒΕΑΑ από την αρχή της πανδημίας και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορωνοϊού τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε. αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την πολιτική προστασία».

Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Αναλύοντας περεταίρω τα ευρήματα των μελετών του, ο κ. Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος «Β» του ιού- της Ν. Αφρικής- έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει αυτή του στελέχους «Δ». «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως έχει κάνει ήδη από τον Φλεβάρη στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις αρχές Φλεβάρη με τα κρούσματα συνολικά να ανέρχονται σε 3.467.

«Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Δέλτα, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% Δέλτα σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Α και την ανησυχητική αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο στέλεχος Α’ του ιού, του λεγόμενου και ως βρετανικού, αναγνώρισε πως για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στην περίφημη πτήση από το Ντουμπάι, την περίοδο των Χριστουγέννων όπου και τακτοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο τέσσερα θετικά κρούσματα και τα οποία εστάλησαν κατευθείαν από την πολιτική προστασία σε μας παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα
Μιλώντας ειδικά για τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Θάνος αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για πιο λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δ’. «Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα και είναι ίσως η πρώτη φορά μετά δηλαδή και στο τρίτο κύμα ήμασταν ενημερωμένοι σε πραγματικό χρόνο για την «άλφα» τη βρετανική, αλλά και το τώρα επίσης για τη «δέλτα». Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το