Ελλάδα

Κορωνοϊός: Lockdown στο τραπέζι από τους επιστήμονες, η κυβέρνηση το ξορκίζει

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, την ώρα που κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά και η πίεση στο ΕΣΥ πλέον είναι ασφυκτική. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο πως το lockdown δεν είναι επιλογή και προαναγγέλλει επαναξιολόγηση περιορισμών την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες επιμένουν να κάνουν λόγο για μια ολική καραντίνα σε περίπτωση που συνεχιστεί η τρομακτική διασπορά του ιού.

Πλεύρης: Ούτε ολικό lockdown, ούτε τοπικές καραντίνες

Σε συνέχεια των κυβερνητικών τοποθετήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1 και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σκέψεις από την κυβέρνηση για ολικό lockdown και τονίζει πως τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Θάνος Πλεύρης, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, εξέφρασε την αισιοδοξία του μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ δε εκτίμησε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες.

Επιμένουν για lockdown οι επιστήμονες
Παρά τις κυβερνητικές τοποθετήσεις, αρκετοί επιστήμονες αφήνουν να εννοηθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το lockdown σε περίπτωση που διασπορά συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

«Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι». Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown». Σημείωσε δε πως τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ζοφερή εκτίμηση καθηγητή Γουργουλιάνη: Έως 3.000 θάνατοι από κορονοϊό μέχρι στις γιορτές
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης προχώρησε σε μια ζοφερή εκτίμηση για τις επόμενες εβδομάδες. «Δεν είμαι από τους τρομολάγνους, απλά μαθηματικά κάνω και όταν οι γιατροί κάνουν μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα και έχει πολύ μεγάλη επισφάλεια» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο Mega και παράλληλα έκανε λόγο για 3.000 θανάτους την ημέρα μέχρι τις γιορτές. Ο καθηγητής πνευμονολογίας έκανε λόγο για βίαιη ανοσοποίηση του πληθυσμού τονίζοντας πως «οι άνθρωποι μολύνονται ταχύτητα και οι οικογένειες είναι όλες θετικές»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας «θα μολυνθούμε οι περισσότεροι από ότι φαίνεται. Είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός τώρα και σε ένα σπίτι που είναι με τη ζεστή ελληνική οικογένεια 6 -7 άνθρωποι σε μικρά διαμερίσματα το κολλάνε όλοι. Οι εμβολιασμένοι το περνάνε πιο ήπια».

«Τα νοσοκομεία γεμίζουν από τους ανθρώπους που είναι 50 χρονών και πάνω» δήλωσε και πρόσθεσε «οικογένειες που νοσούν και πεθαίνουν είναι σύνηθες. Το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά». «Σε αυτή τη φάση μελετάμε γιατί μερικοί άνθρωποι κάνουν βαθιά νόσο. Έχουμε μερικές ενδείξεις η ηλικία, ο αρρύθμιστος διαβήτης» δήλωσε.

Εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων επεσήμανε «το ξέραμε πάντα για τα εμβόλια δεν έχουν επιτυχία 100%, δυστυχώς η επιτυχία φτάνει στο 70 – 80%» μετά από παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή συγγενής ατόμου που έχασε τη ζωή του από κορονοϊό.

«Ο γιος του είχε κάνει εμβόλιο, ο πατέρας είχε δηλώσει να κάνει αλλά δεν πρόλαβε. Κόλλησε ο γιος πρώτα και μετά» είπε ο ξάδερφος του θανόντα στην εκπομπή. «Είμαστε στο τέταρτο κύμα που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, σύρθηκε για αρκετό καιρό χαμηλά και έκανε μια έξαρση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βλέποντας τα δεδομένα σίγα σιγά έχει μια ανοδική τάση στη νότια Ελλάδα» είπε ο κ. Γουργουλιάνης επικαλούμενος τα επιστημονικά δεδομένα που μελετάει.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε φάση κορύφωσης σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα
Ένα διαφορετικό πλέγμα μέτρων μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή για τους ενήλικες, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ειδικότερα «κλείνουν» οι πόρτες εισόδου και σε άλλες κλειστές αίθουσες πέραν της εστίασης και συγκεκριμένα σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.

Πάντως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid). Το ίδιο ισχύει και για ανοιχτούς χώρους εστίασης, αν και περίπτωση που επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί το μέτρο.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πρέπει να έχουν δυο τεστ την εβδομάδα. Τα τεστ αυτά (μοριακό ή rapid) γίνονται με δικά τους έξοδα.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η πολιτεία.

Τέλος σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία όλοι οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα (ένα άτομο ανά εννέα τ.μ.). Με μάσκα και χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ή τεστ οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

«Επιστρέφει» το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο δημόσιο η προσέλευση θα γίνεται σε τρία «κύματα». Όσον αφορά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το