Υγεία

Απαγόρευση αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι – Την τελική απόφαση παίρνει η κυβέρνηση

Ολοταχώς προς συνέχιση του lockdown οδεύουν οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, το μεγαλύτερο μέρος των μελών, είναι υπέρ της συνέχισης των μέτρων περιορισμού για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Άλλωστε τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν περιθώρια για διαφορετική εισήγηση, με 10 περιοχές της χώρας να βράζουν ακόμη από κρούσματα παρά τις πέντε εβδομάδες του lockdown.

Πολιτική απόφαση
Οι ειδικοί εδώ και μέρες είχαν εισηγηθεί στα κυβερνητικά στελέχη να λάβουν μέτρα ώστε να περιορισθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr. Μία θέση που δεν έχει αλλάξει εδώ και καιρό στους επιστήμονες, οι οποίοι να σημειωθεί ότι δεν έχουν συνεδριάσει εδώ και τρεις ημέρες. Τουλάχιστον όχι η πολυμελής επιτροπή των 30 ατόμων, αφού παράλληλα υπάρχει και άλλη επιτροπή ειδικών που συνεδριάζει επίσης υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Το καμπανάκι είχε χτυπήσει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να ανοίξει. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις, με πολλούς επιχειρηματίες να είναι στο χείλος του οικονομικού γκρεμού μετά από 10 μήνες πανδημίας.

Πάντως οι αρχικές σκέψεις για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου απομακρύνεται, αφού όπως άλλωστε είπε και ο Στέλιος Πέτσας, κανείς δεν επιθυμεί να δει εικόνες Harrods στην Αθήνα.

Επιστήμονες της επιτροπής έλεγαν στο ethnos.gr ότι πλέον πρόκειται για πολιτική απόφαση για το αν θα ανοίξει ή όχι η αγορά.

Όμως κυβερνητικά στελέχη πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, να ανοίξει έστω ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, παρά το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά ορισμένοι κλάδοι.

Το δίλημμα
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε ένα δίλημμα σχετικά με τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν. Από τη μία, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αλλά και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, οδηγούν αναγκαστικά σε παράταση του lockdown. Από την άλλη όμως υπάρχει έντονος προβληματισμός για την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων, γεγονός που προκαλεί πονοκεφάλους ειδικά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως και να ‘χει, σήμερα αργά το απόγευμα, οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουν βγάλει την τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση, ενώ αύριο αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το