Ελλάδα

Κορωνοϊός – Εκκλησία: Οι ακραίες απόψεις και τα μηνύματα της ηγεσίας

Η Εκκλησία μετράει τις δικές της απώλειες από τον κορωνοϊό και, παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα ιερωμένοι και ιεράρχες εξακολουθούν να διακρίνονται ως αρνητές ή να προκρίνουν τη δύναμη της πίστης ως μόνο αποτελεσματικό όπλο ενάντια στη νόσο. Η εκκλησιαστική ηγεσία με στοχευμένα μηνύματα και μέτρα πειθαρχικά έχει προσπαθήσει να περιορίσει τη δράση των αρνητών, που δεν δείχνουν να πείθονται ακόμη και από το γεγονός ότι ιερωμένοι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σοβαρή νόσηση. Βεβαίως, οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες διακρίνονται από μια λογική τήρησης ισορροπιών και αποφυγής πρόκλησης συγκρούσεων, με εκκλησιαστικές πηγές να αναφέρουν ότι σε περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν προκλητικές συμπεριφορές αρνητών ιερωμένων, αντί για ευθεία εκκλησιαστική παρέμβαση προτιμήθηκε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να παρέμβουν με ελέγχους και πρόστιμα.

Η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στους κόλπους της Ιεραρχίας σημειώθηκε πέρυσι, με την εκδήλωση του μεγάλου φθινοπωρινού κύματος της πανδημίας. Με αφετηρία τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Αγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε διασπορά του κορωνοϊού. Λίγο καιρό αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου 2020 άφησε την τελευταία πνοή του ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης. Στις 29 Δεκεμβρίου έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ. Στις 7 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό, εκοιμήθη ο πρώην μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος.

Από εκείνο το κύμα κρουσμάτων στους κόλπους της Εκκλησίας νόσησε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 νοσηλεύθηκε στον «Ευαγγελισμό» με την κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται ομαλά. Παράλληλα, την ίδια περίοδο νόσησαν οι μητροπολίτες Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος και Καλαβρύτων Ιερώνυμος. Σε μεταγενέστερο χρόνο νόσησαν από κορωνοϊό οι μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων και Μάνης Χρυσόστομος.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ενιαία στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία. Τη στιγμή που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή να καλεί σε τήρηση των μέτρων που οι επιστήμονες υποδεικνύουν και σε εμβολιασμό, ένας όχι αμελητέος αριθμός ιερωμένων εμφανίστηκε να υιοθετεί ακραίες απόψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίστηκαν ιερείς να πρωτοστατούν σε αντιεμβολιαστικές διαμαρτυρίες, στρεφόμενοι κατά των οικείων μητροπολιτών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ιερωμένων – αρνητών που νόσησαν και προσπάθησαν –άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι– να το κρατήσουν μυστικό, συχνά συνεχίζοντας να λειτουργούν και να μεταδίδουν τον ιό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ιερέα στη Λέσβο, ο οποίος φέρεται από τις τοπικές αρχές να ευθύνεται για τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στο νησί, η οποία πυροδοτήθηκε από την άρνησή του να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα και την απόφασή του να κάνει κανονικά λιτανείες και άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή πιστών.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, πρόσφατα ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος ειδοποίησε ο ίδιος την αστυνομία να παρέμβει, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο μοναστήρι της Φαιάς Πέτρας. «Εγώ ο ίδιος έστειλα την αστυνομία στο μοναστήρι για να έχουν τον φόβο, δεν είναι ανεξέλεγκτοι», δήλωσε ο ίδιος.

ΔΙΣ: «Τέλος» στις εμφανίσεις στα MME
Στην απόφαση να σταματήσουν οι μητροπολίτες να εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης κατέληξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, η ΔΙΣ αποφάσισε «κατά την παρούσα χρονική περίοδο τη θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα ΜΜΕ να εκφράζει μόνον ο εκπρόσωπος Τύπου αυτής, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος». «Προς τούτο», καταλήγει το ανακοινωθέν, «θα αποστείλει σχετικό εγκύκλιο σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις».

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το