Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία – Πέθανε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η πανδημία καλπάζει, προκαλώντας ανησυχία, στο μικροσκόπιο μπαίνει η κατάσταση του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα των νοσοκομείων, αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά. Ήδη τα όσα λένε γιατροί και νοσηλευτές προσιδιάζουν σε σκηνές Νοεμβρίου 2020, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, ενώ οι επιστήμονες προχωρούν σε ζοφερές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.

Εφημερίες πολέμου

Σε αυτό το πλαίσιο, οι γιατροί περιγράφουν δραματικές σκηνές στα νοσοκομεία της χώρας. «Έχουμε αναπτύξει κρεβάτια COVID στους διαδρόμους» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός. «Η εφημερία μας ακόμα τρέχει μέχρι τις 8 το πρωί, έχουν κάνει 27 εισαγωγές περιστατικών COVID και πάνω από 30 άλλων περιστατικών. Έχουμε δύο διασωληνωμένους ήδη».

«Με την αύξηση των περιστατικών έχουμε προχωρήσει ήδη σε αναδιάταξη των περιστατικών στις κλινικές μειώθηκαν οι κλινικές που περιθάλπουν non COVID περιστατικά αυξήθηκαν αυτές με COVID» τόνισε ο κ. Κομνός.

«Και στο Ιπποκράτειο κάθε εφημερία είναι ένας πόλεμος όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης. Όπως εξήγησε, «στην προηγούμενη εφημερία ήρθαν για εξέταση 160 ασθενείς και εισήχθησαν οι 80, άρα πάμε στο 40% με 50% εισάγονται για νοσηλεία. «Τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι θα διαχειριστούν την κατάσταση, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας, κάθε μέρα χειροτερεύει η εικόνα» υπογράμμισε ο κ. Τζελέπης.

Άνοιξε, πρόσθεσε, και άλλη κλινική στην προηγούμενη εφημερία για να καλύψει τα περιστατικά. «Δεν φτάνει το προσωπικό, το λέω κατηγορηματικά δεν ενισχύθηκε, γίνονται ενισχύσεις από αλλά τμήματα, που σημαίνει ότι τα άλλα τμήματα αποδυναμώνονται» ανέφερε.

Βασιλακόπουλος: Φτιάξαμε κλίνες ΜΕΘ εκ των ενόντων, χωρίς προδιαγραφές και είχαμε υψηλά ποσοστά θνητότητας

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας, χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί προβληματισμό η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN, ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Λαϊκό»

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε και συνέχισε:

«Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται».

«Ζητήστε επίσημα στοιχεία για πόσους μπήκαν σε αυτή την εντατική των 5 κρεβατιών και για πόσους βγήκαν. (…) Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη μονάδα. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας», ανέφερε επίσης.

Σαρηγιάννης: Στις 6-10 Δεκεμβρίου 9.500 κρούσματα τη μέρα
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα οι επιστήμονες ανησυχούν και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση της διασποράς, κάτι που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε νέα επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Μέχρι τα Χριστούγεννα φαίνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού θα μεγαλώνει, φτάνοντας μέσα στον Δεκέμβριο τις 9.500 σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εξήγησε τα αίτια της διασποράς.

«Τα τεστ είναι σημαντικά για να σπάμε τις αλυσίδες μετάδοσης, δεν σταματούν τη διασπορά, αλλά την έκρηξη. Μερίδα εμβολιασμένων Μερίδα εμβολιασμένων δεν κάνουν υποχρεωτικά τεστ, όπως τα παιδιά, και έχουν ποσοστό 13% να επιμολυνθούν και να επιμολύνουν. Υπάρχει ποσοστό πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι και είναι έξω από τον εργασιακό χώρο και δεν έχουν υποχρέωση για τεστ» είπε στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων στην τάξη των 9.400 κρουσμάτων την ημέρα, γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου. «Θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», ενώ όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.

«Θα συναντηθούμε με τον ιό όλοι. Τα τεστ δεν είναι ισοδύναμα του εμβολίου. Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως σημείωσε σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα. Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους. Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης». Δεν βοηθά η απειλή της επίταξης» είπε για τους γιατρούς και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το