Οικονομία

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους – «Βροχή» οι καταγγελίες

Σε βαθιά δίνη μπαίνει η αγορά εργασίας καθώς όλες σχεδόν οι οικονομικές δραστηριότητες «παγώνουν» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πλήττονται άμεσα και σφοδρά από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο θα «δουν» μισθό στο τέλος του μήνα, αν θα κατορθώσουν να διατηρήσουν την θέση εργασίας τους ή όχι.

Οι καταγγελίες πλέον για μετατροπές συμβάσεων σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία από πλήρη απασχόληση, όπως επίσης και για αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών πέφτουν «βροχή», ενώ αρκετοί εργοδότες δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε απολύσεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στον κλάδο του τουρισμού, που πλήττεται βίαια από την κρίση του κορωνοϊού.

Τα μεγάλα προβλήματα αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν «σωρηδόν» κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων σε άδειες άνευ αποδοχών και μετατροπές συμβάσεων. «Οι πιέσεις για αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών είναι πλέον πολύ μεγάλες. Εργοδότες θέτουν το δίλημμα στους εργαζόμενους ή την υπογράφεις ή απολύεσαι», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, Γιώργο Χότζογλου.

Με αντίστοιχη σφοδρότητα συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται καθημερινά σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού θίγονται όσο κανένας άλλος κλάδος από την κρίση του κορωνοϊού. Περιμένουμε από τις κυβερνητικές εξαγγελίες να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις και οι εποχικά εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όπως και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του επισιτισμού που έκλεισαν. Με απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν υποχωρεί ο ιός», τονίζει ο κ. Χότζογλου.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου το μεσημέρι πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο αναμένεται να προβλέπει :

  • αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ ανά μήνα για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποζημίωση αναμένεται να δοθεί κατ αναλογία για τον μήνα Μάρτιο – ανάλογα με το χρονικό διάστημα για το οποίο έμεινε κλειστή η επιχείρηση με κρατική εντολή – και ολόκληρη για τον μήνα Απρίλιο. Για την καταβολή της θα απαιτηθούν αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους σε δύο πλατφόρμες στο σύστημα «Εργάνη». Ο εργαζόμενος θα δηλώνει στην υπό διαμόρφωση νέα πλατφόρμα της «Εργάνης» τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ δηλώνοντας ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  • ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στις προβλέψεις των ειδικών ενισχύσεων ως μέτρο για την ανάσχεση των απολύσεων. Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου και παρά το προσωρινό “λουκέτο” με εντολή του κράτους στη διάρκεια της κρίσης θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η δέσμη ενισχύσεων προς τους εργοδότες να συνδεθεί και με την υποχρέωση της καταβολής του μισθού.

ΣΥΡΙΖΑ: Tο κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που κλείνουν

Νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης απολύσεων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν προσωρινά την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης ή λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους ζήτησε από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN χθες Τρίτη 17 Μαρτίου. Η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά με εντολή του κράτους με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

«Και η ρευστότητα υπάρχει και η δυνατότητα στα δημόσια οικονομικά υπάρχει είναι ένα μέτρο ρεαλιστικό και αναγκαίο», είπε η κ. Αχτσιόγλου προχωρώντας στην εκτίμηση πως η κάλυψη όλου του μισθολογικού κόστους για ένα μήνα στους κλάδους που είχαν κλείσει με κρατική εντολή έως και την περασμένη Παρασκευή (εστίαση, εκπαίδευση, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι κ.α.) είναι 400 εκ. για ένα μήνα. «Δεν πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το