Τοπικά

Κορωνοϊός: 40 εμβολιασμοί ανά βάρδια στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας – Τα προβλήματα που καθιστούν τον στόχο αδύνατο 

Από την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, η μεγάλη προσδοκία όλου του κόσμου ήταν να βρεθεί ένα εμβόλιο, για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα, που σάρωσε τον κόσμο. Η εντατική προσπάθεια επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, είχε σαν αποτέλεσμα, σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που απαιτείτο για παλαιότερα εμβόλια, να φτάσει στο σημείο, να τα παρασκευάσει.

Τα εμβόλια θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια κρίση δημόσιας Υγείας, που έχει να κάνει με τη διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό και στις επιπτώσεις του στο ΕΣΥ. Όλα τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας διαμορφώνουν χώρους και προετοιμάζονται για τους εμβολιασμούς, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε δύο βάρδιες, όπως προβλέπει το σχέδιο. Βάσει σχεδίου, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο, για να έχουμε ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων, που θα έχει αποκτήσει ανοσία. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός παρουσιάζει μεγάλη πολυπλοκότητα και αυξημένες τεχνικές δυσκολίες και αυτό γιατί κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για τη διενέργεια του εμβολιασμού. Το επίπεδο της ενημέρωσης των Κέντρων Υγείας σε αυτό το επίπεδο, είναι ανύπαρκτο.

Όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού, δηλαδή 7, το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στο πρώην ΙΚΑ Βόλου και μια κινητή μονάδα προβλέπεται να λειτουργούν σε δύο βάρδιες, για να εμβολιάζουν 40 άτομα σε κάθε βάρδια, πράγμα που με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, θεωρείται αδύνατο. «Το πρόβλημα δεν είναι οι χώροι, αλλά το προσωπικό», τονίζουν οι διευθυντές, που δεν έχουν λάβει οδηγίες για την παραλαβή και διατήρηση των εμβολίων, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από ιδιωτικές κλινικές, να συνδράμουν στους εμβολιασμούς, από την ώρα που δεν θα είναι δυνατή η στελέχωση των Κέντρων Υγείας, όπως όλα δείχνουν. Μεγάλο ερώτημα παραμένει, πώς θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας στις Σποράδες. Τα εμβόλια είναι πολύ ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα και στόχος είναι να μην μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου εκτός ή με καθυστέρηση μακριά από τον εμβολιασμό, όπως και όλος ο πληθυσμός, εάν υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου, που θα είναι σταδιακή. Για αυτό είναι και ένας σημαντικός παράγων η προτεραιοποίηση. Το σχέδιο εντάσσει στα εμβολιαστικά κέντρα όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας και στόχος είναι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με ασφάλεια, με οργάνωση και με ιεράρχηση. Τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες της χώρας. Από εκεί θα μεταφερθούν με ασφάλεια στο Νοσοκομείο και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος συντήρησης.

Θα υπάρχουν δύο βάρδιες σε κάθε Κέντρο Υγείας, πρωινή και απογευματινή, με έξι μέρες την εβδομάδα εργασία και την Κυριακή ρεπό. Κάθε πολίτης θα χρειαστεί 10 λεπτά, προκειμένου να εμβολιαστεί. Αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια , μέσα στον Ιανουάριο θα αναπτυχθεί σχέδιο και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Σε αυτό το επίπεδο, θα ζητηθεί συνεργασία από κλινικές. Πρώτοι απ’ όλους, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί, οι οποίοι είναι άνω των 65 χρόνων ή οι πολίτες που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κλείσει ραντεβού, γιατί ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, το οποίο θα ορίζεται είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, είτε για αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, για να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα, στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει μόνο στο Νοσοκομείο. Οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο του Βόλου και τις ιδιωτικές κλινικές θα εμβολιαστούν από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους φιλοξενούμενους μετανάστες στη δομή του Μόζα. Ο εμβολιασμός στα σωφρονιστικά καταστήματα θα γίνει από υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας του Βόλου και του Αλμυρού, τόσο στο προσωπικό, όσο και στους κρατούμενους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το