Υγεία

Κορωνοϊός: 1 στους 10 ασθενείς χρειάστηκε ξανά νοσηλεία εντός 2 μηνών

Ενας στους 10 ασθενείς που πήρε εξιτήριο έπειτα από νοσηλεία για λοίμωξη από τον κορωνοϊό χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου εντός δύο μηνών από την πρώτη φορά, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Τα δεδομένα της μελέτης παρουσίασαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τα συμπεράσματα της έρευνας
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 15% των ασθενών απεβίωσε κατά την αρχική νοσηλεία του, ενώ μεταξύ αυτών που επιβίωσαν, το 9% επανανοσηλεύτηκε στο ίδιο νοσοκομείο εντός δύο μηνών. Το 1,6% επανανοσηλεύτηκε περισσότερο από μία φορά. Επιπρόσθετα, το ποσοστό επανανοσηλείας έπειτα από το εξιτήριο ήταν 15% για τους ασθενείς που συνέχισαν την αποθεραπεία τους σε μονάδα νοσηλευτικής περίθαλψης, 12% για αυτούς που έλαβαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σπίτι και 7% για αυτούς που δεν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Μεταξύ των ασθενών που επανανοσηλεύτηκαν λιγότερο από το 0,1% απεβίωσε. Νόσοι του κυκλοφορικού, αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος ήταν οι κύριες διαγνώσεις κατά την επανανοσηλεία. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέλυσαν δεδομένα από 126.137 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης από κορωνοϊό το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2020.

Τι παίζει ρόλο για την επανανοσηλεία
Το ιστορικό προϋπάρχουσας πνευμονικής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη ή χρόνιας νεφρικής νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επανανοσηλείας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό επιβεβαιώνεται από το εύρημα ότι περίπου τα 2/3 των ασθενών που ύστερα από το εξιτήριο παρέμειναν σπίτι, λαμβάνοντας ή όχι ιατρική φροντίδα, και τελικά επανανοσηλεύτηκαν είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, η πιθανότητα επανανοσηλείας για τους ισπανόφωνους και έγχρωμους ασθενείς ήταν μικρότερη σε σχέση με τους λευκούς.

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αυτά τα δεδομένα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού -ιδιαίτερα στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου- καθώς και στην ταυτοποίηση του καλύτερου δυνατού πλάνου αποθεραπείας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά το εξιτήριο.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άγριος ξυλοδαρμός έφηβης – 15χρονη της χτυπούσε το κεφάλι στο πεζοδρόμιο

Ακόμα ένα περιστατικό άγριας βίας μεταξύ ανηλίκων έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ,…

13 Μαρτίου 2024

Eλάφι άφησε το δάσος και πήγε να κολυμπήσει στον κόλπο της Γέρας, στη Λέσβο

Το ελάφι φαίνεται να απολαμβάνει την βόλτα του στη θάλασσα και να περπατάει περήφανο και…

13 Μαρτίου 2024

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Με αφορμή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καθιερώνει το νόμιμο φακελάκι για τα…

13 Μαρτίου 2024

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών καταθέτει τις ανησυχίες του σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση όσον…

13 Μαρτίου 2024

Να αποφυλακιστούν οι «σερίφηδες» που έβαλαν σε κοντέινερ 13 μετανάστες ζητεί η εισαγγελέας

Την αποφυλάκιση των τριών προσωρινά κρατούμενων, αποκαλούμενων «σερίφηδων» του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνται για μία…

13 Μαρτίου 2024

«Αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» στην μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Σμαρώ Λεφούση, είπε χθες το ΚΚΕ…

13 Μαρτίου 2024