Άρθρα

Το κορίτσι του Πέτρου!

13493629_10209697343011030_843417889_o
Της Καλλιόπης Πισιώτη*

Μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της! Μέσα από τις παιδικές ψυχές παίρνω δύναμη να συνεχίσω το έργο μου με εφόδια τις σκέψεις, τις απορίες των παιδιών και να συνεχίσω να νιώθω και εγώ ακόμη παιδί.
Κάποιοι αφήνουν πίσω τους ένα σημαντικό κύκλο ζωής συνεχίζοντας σε ένα μεγαλύτερο σχολείο, έρχονται να αντιμετωπίσουν το Α και το Ω της ζωής, εμείς λοιπόν κρατάμε το γράμμα Ε… Έρχεται η εφηβεία, ένα στάδιο ζωής που θα προβληματίσει αρκετούς όμως με θέληση, αντοχή, επιθυμίες, φαντασία, γνώση, θέλω και συνέπεια πράξεων ο καθένας για τον εαυτό του, όλα θα κυλήσουν πιο εύκολα!
Τα βιώματα από την προεφηβεία στην εφηβεία, διαμορφώνουν τη δυναμικότητα του χαρακτήρα κάθε παιδιού. Ας μάθετε λοιπόν να σέβεστε τον εαυτό σας, μάθετε να μιλάτε, να εκφράζεστε, να βάζετε στόχους!
Συνεχόμενα στα σχολεία μιλάμε, ακούμε για τον σχολικό εκφοβισμό. Άλλοι το θεωρούν υπερβολή, μόδα, ξεπερασμένη έννοια. Όταν ρωτήθηκα από αρκετούς “υπάρχει σχολικός εκφοβισμός”; Κάθε φορά απλά χαμογελάω και απαντώ με ερώτηση “υπάρχει άραγε εκφοβισμός στη σημερινή εποχή; Λύσεις; Θέληση για αποτελέσματα”;
Η συνεργασία μου με τη θεατρολόγο, κα Ζωή Τσιπνή, με έκανε να σκεφτώ τη δυνατότητα της παρουσίασης ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέα κα Αργυρώς Μουντάκη. ‘Ωσπου κάποια μέρα παρακολουθήσαμε το κάτι διαφορετικό, τους κόπους μιας θεατρικής ομάδας, μιας παιδικής ομάδας της έκτης δημοτικού του 21ο Δημοτικού Σχολείου Βόλου!
Ο άψογος επαγγελματισμός της κα Ζωής Τσιπνή, η θέληση για δημιουργία και η αγάπη της για τα παιδιά, οι κόποι των παιδιών – πρωταγωνιστών, η εμπιστοσύνη της κα Παναγιώτας Τσαγκούλη – αγαπημένης διευθύντριας σε όλους μας – μας έκανε να συγκινηθούμε παρακολουθώντας για πρώτη φορά εν Ελλάδι απόσπασμα ενός αγαπημένου βιβλίου μικρών και μεγάλων, Το κορίτσι του Πέτρου, να μας δείξει τη διαφορετικότητα με χρώμα, ηλικία, φύλο, σωματική εμφάνιση, προτιμήσεις, γλώσσα και εθνικότητα. Ένα βιβλίο εγκυκλοπαίδεια για κάθε παιδί δημοτικού – γυμνασίου βοηθώντας στη καταννόηση της διαφορετικότητας ως βοήθεια στην εξέλιξη και προσωπική ταυτότητα του ατόμου.
Τρεις άνθρωποι λοιπόν υπέροχοι, δημιουργικοί, με ταπεινό χαρακτήρα, ο καθένας με τη σπουδαιότητα στο έργο του, άνοιξαν σ’΄εμένα και τα παιδιά της θεατρικής παιδικής ομάδας το δρόμο για το κορίτσι του Πέτρου, η Αργυρώ Μουντάκη, η Παναγιώτα Τσαγκούλη και η Ζωή Τσιπνή!
Μη ξεχνάτε στα σχολεία μας όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα να μάθουν γράμματα, αριθμούς, δραστηριότητες, όμως μη ξεχνάτε να ενδυναμώνετε τη παιδική προσωπικότητα! Το Α και το Ω για ένα παιδί, γιατί εκεί στις παιδικές- εφηβικές ψυχές κρύβεται η μαγεία!
* Η Καλλιόπη Πισιώτη είναι κλινική ψυχολόγος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το