Ελλάδα

Κορινθία: Προς εκκένωση χωριό στην Ηλεία – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε κοινότητες

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν πέντε κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έκαιγε επί τρεις ημέρες και όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει κάνει στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, πήρε την συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Θα ισχύει για έξι μήνες. Σε ότι αφορά το μέτωπο της πυρκαγιάς πλέον έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις περιοχές Αγ. Ιωάννη και Χιλιμόδι να είναι στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Ενισχύσεις στην Ηλεία με αναζωπυρώσεις
Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη φωτιά σε δασική έκταση στο Γραμματικό Ηλείας. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη θέση Γραμματικό στο Λαντζόι και επεκτάθηκε προς Χελιδόνι και Ηράκλειά με το μέτωπο να σπάει σε τρία τμήματα. Η Πυροσβεστική έχει εισηγηθεί ωστόσο την εκκένωση του πρώτου. Όπως λένε οι πληροφορίες οι κάτοικοι έχουν συγκεκντρωθεί σε ασφαλές μέρος, προκειμένου να γίνει η απομακρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι μέτριοι αλλά είναι πιθανό να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Στην περιοχή επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά κινείται κατά μήκος του δικτύου της υψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ και έχουν προκύψει προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση.

Oι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έρχονται μνήμες από τις πυρκαγιές του 2007, όταν όλη η περιοχή είχε γίνει στάχτη, με αποτέλεσμα 84 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Λίγο μετά τις 15:30 το Πυροσβεστικό Σώμα ενίσχυσε τις δυνάμεις του στην περιοχή, καθώς κινητοποιήθηκαν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Στην Κερατέα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, πριν νωρίς το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση κοντά στην οδό Μάνου Λοϊζου, στην Κερατέα Αττικής. Σε κοντινή απόσταση από το σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται κατοικίες, ενώ η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποσόβησε τον κίνδυνο.
Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το