Ελλάδα

Κορδελιό: Ο στρατός έφτιαξε ανάχωμα γύρω από τη βόμβα που περιέχει 250 κιλά εκρηκτικών

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την Κυριακή, όταν και θα πραγματοποιηθεί η γιγαντιαία επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας, που περιέχει 250 κιλά εκρηκτικών, στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς δημιούργησαν ανάχωμα γύρω από το σκάμμα, στο οποίο βρίσκεται η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε βάθος πέντε μέτρων.

 

Η βόμβα εντοπίστηκε πριν μερικές ημέρες, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Νέα Μοναστηρίου, και προκειμένου να εξουδετερωθεί με ασφάλεια, θα χρειαστεί 72.000 κάτοικοι των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μερικές ώρες.

Οι αρχές έχουν διανείμει σχετικό ενημερωτικό υλικό, πόρτα-πόρτα στους κατοίκους, ενώ έχει γνωστοποιήσει και τους χώρους υποδοχής όπου θα μπορούν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της επιχείρησης.

Για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των δημοτών οι υπηρεσίες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της εξουδετέρωσης της βόμβας, ανακοινώθηκε ότι θα εκκενωθεί προσωρινά και η δομή φιλοξενίας προσφύγων Softex.

Την εκκένωση θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής από τις 7 το πρωί μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας και θα μεταφέρουν τους φιλοξενούμενους της δομής στο κέντρο της πόλης.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου, έπειτα από αίτημα των προσφύγων και μεταναστών θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

H ομάδα που θα αναλάβει την εξουδετέρωση της βόμβας

Την επιχείρηση εξουδετέρωσης θα αναλάβει τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς, η οποία θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια θα μεταφέρει τη βόμβα με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Το Τάγμα επιχειρεί επίσης και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Εν τω μεταξύ, λόγω της επιχείρησης για την εξουδετέρωση της βόμβας, ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων ως εξής:

-Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 8, 12, 31, 45 και 78 θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί. Μετά, οι λεωφορειακές γραμμές 8, 12, 45 και 78 θα καταλήγουν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ η λεωφορειακή γραμμή 31 θα επιστρέφει στη Βούλγαρη από τα Δικαστήρια.

-Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 81, 89Α και 89Β θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί. Τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 80, έως τις 8.45 και της λεωφορειακής γραμμής 82, έως τις 8.30 το πρωί. Μετά από τις προαναφερθείσες ώρες, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 9, 19, 40, 51, 52 και 54, θα πραγματοποιηθούν στις 8.45 το πρωί. Μετά, η λειτουργία τους θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Το τελευταίο δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής 20, θα πραγματοποιηθεί στις 8.45 το πρωί, από το Σταθμαρχείο Μενεμένης. Μετά, η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 1 και 18, θα εκτελούνται κανονικά, μέχρι τις 9 το πρωί. Μετά τις 9 το πρωί, οι λεωφορειακές γραμμές 1 και 18, θα τερματίζουν στο Σταθμαρχείο Ευόσμου.

Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών, που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508, θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, που θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, μεταξύ των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης, που έχουν υποδείξει οι προαναφερόμενοι δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Επίσης, Θα διατεθούν τα δύο ειδικά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. για την μετακίνηση των ΑμεΑ, για τους πολίτες που θα χρειαστούν την εν λόγω υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους οικείους δήμους για να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

To τηλεφωνικό κέντρο 11085, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το