Πολιτισμός

Κοπή πίτας και παρουσίαση βιβλίου από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου

pita

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής « Άγιος Ιωσήφ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών « Το Εγγλεζονήσι» πραγματοποιούν την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ την κοπή της πίτας του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, ενώ παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση, φιλολόγου – συγγραφέως « Μνήμες και ιστορία των Πατρίδων – Από τον παππού στον εγγονό – Η παράδοση στο επάγγελμα» των εκδόσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι».
Το βιβλίο με τις μαρτυρίες των Μικρασιατών Νέας Ιωνίας τιμήθηκε με έπαινο από την Εστία Νέας Σμύρνης το 2013 και η συγγραφέας βραβεύτηκε από την Εστία στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Χαιρετισμός θα γίνει από την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» κ. Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη.

Ομιλήτριες της εκδήλωσης θα είναι οι κ.κ. Αναστασία Κονταξή, φιλόλογος, Δρ Μαρία Φλετορίδου, επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας και Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, φιλόλογος – συγγραφέας.

Είσοδος 10 ευρώ : τσάι, καφές και πιάτο εδεσμάτων.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Βασιλεία Γιασιράνη -Κυρίτση

Η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση γεννήθηκε τo 1948 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από γονείς Μικρασιάτες. Τελείωσε το Αρχαιολογικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Aπό το 1975 έως 2007 υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ”Η Σκύρος του χθες και του σήμερα”. Συμμετείχε στην επιστημονική Ημερίδα ”Καραμάνεια 1995” με συγγραφή του βιβλίου ” Το Μαγικό Βουνό”, εκδόσεις Έλλα, (1995) και στο ”βιβλίο” προς τιμή του Φυματιολόγου Γεωργίου Καραμάνη (1997). Το 1996, εξέδωσε τον Α΄ τόμο του βιβλίου ”Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου” με δαπάνη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας, Εκδόσεις ΩΡΕΣ. Αργότερα εξέδωσε τον Β΄ Τόμο ”Τα νεκροταφεία του Βόλου, η εκκλησία της Ανάληψης και οι υπηρετούντες Ιερείς”. Πήρε μέρος στο Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Διεθνές Συνέδριο ”Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα”, ως μέλος του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας Βελεστίνου σε Διημερίδα (Μάιος 2000).
Ακόμη έλαβε μέρος σε επιστημονικές Ημερίδες της Ι. Μ. Δημητριάδος (Μάιος 2003), της Ε΄ Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων λαογραφικού Μουσείου Λάρισας (Οκτώβριος 2003), του Β΄ Βαλκανικού επιστημονικού Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας (Μάιος 2003), της Εταιρείας Φωκικών Μελετών – Ομοσπονδίας Συλλόγων Παρνασίδος (Νοέμβριος 2007) και (Ιούλιος 2009). Το 2001 εξέδωσε το βιβλίο ”Ο Πηλιορείτης γιατρός Κώστας Στέλλος” με δαπάνη του Δήμου Αγριάς και το 2002 ”Το ξεχασμένο μοναστήρι του Άη Ταξιάρχη στην Πάλτση Αργαλαστής” με δαπάνη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πάλτσης, Εκδόσεις Τάσου Ξουράφα.
Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο ”Η Πολιτεία των Γερόντων” δαπάνη του Ιδρύματος, Εκδόσεις Επικοινωνία και συμμετείχε στην έκδοση των Φίλων του Νοσοκομείου ” Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου”, Εκδόσεις Παλμός.
Η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου ”Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη;” με επιμέλεια του Πρύτανη του Π.Θ. Κων/νου Γουργουλιάνη, Εκδόσεις ”Μεταίχμιο” (2009). Το τελευταίο της βιβλίο είναι ”Μνήμες και ιστορία των Πατρίδων – Από τον παππού στον εγγονό – Η παράδοση στο επάγγελμα”, Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ”Το Εγγλεζονήσι”, 2011. Το βιβλίο με τις μαρτυρίες των Μικρασιατών τιμήθηκε με έπαινο από την Εστία Νέας Σμύρνης Αττικής το 2013 και η συγγραφέας βραβεύτηκε από την Εστία στις 3 Δεκεμβρίου 2014. Η συγγραφέας αρθρογραφεί επίσης στα περιοδικά ”ΜΑΓΝΗΣΙΑ” και του ”Συλλόγου Καλοσκοπιτών Φωκίδας”, παρουσιάζοντας χαρακτήρες προσώπων του χωριού και λαογραφικά θέματα. Έχοντας Μικρασιάτικη φλέβα ασχολείται με τους ”επώνυμους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας” τη ζωή των οποίων δημοσιεύει στον τοπικό τύπο και παρουσιάζει σε διάφορες εκδηλώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το