Τοπικά

Κοπή πέντε κυπαρισσιών στον οικισμό της Κάτω Γατζέας για τη διάνοιξη δρόμου 

Την κοπή πέντε δέντρων κυπαρισσιών για την εφαρμογή του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης και τη διάνοιξη του τμήματος οδού εντός του οικισμού Κάτω Γατζέας της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Επίσης, αποφασίστηκε η κοπή 12 ξερών κυπαρισσιών στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αργαλαστή.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, η πολεοδομική ανάγκη για την εφαρμογή του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης είναι άμεση, διότι εκατέρωθεν του προς διάνοιξη τμήματος οδού έχει δημιουργηθεί πολεοδομικός ιστός με κτίσματα και περιτοιχίσεις και «προσφέρεται» η επικοινωνία της παραλίας με την Εθνική οδό Βόλου – Τσαγκαράδας.
Να αναφερθεί ότι το σχέδιο πόλεως του οικισμού της Κάτω Γατζέας εγκρίθηκε το 1928 με το Π.Δ./22-2-28, ΦΕΚ43Α/23- 3-28.
Όπως προαναφέρθηκε, για την εφαρμογή του αποφασίστηκε η κοπή των πέντε κυπαρισσιών, το ύψος των οποίων είναι 8 έως 12 μέτρων περίπου.

Κοπή ξερών δέντρων στην Αργαλαστή
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην τελευταία δια περιφοράς συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα και την κοπή 12 ξερών κυπαρισσιών, που βρίσκονται στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αργαλαστή.
Στην αλέα είναι φυτεμένα συνολικά 12 κυπαρίσσια, εκ των οποίων σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, έχουν νεκρωθεί εντελώς, συνέπεια μυκητολογικής προσβολής από τον μύκητα Seiridium Cardinale, γνωστή και ως ασθένεια καρκίνος των κυπαρισσιών, ενώ ένα ακόμη δέντρο είναι νεκρωμένο σε μεγάλο βαθμό. Η γνωμάτευση της προσβολής περιγράφεται και σε τεχνική έκθεση από Δασολόγο μελετητή.
Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου συνδράμοντας το αίτημα του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αργαλαστής και για την άρση της επικινδυνότητας των ξερών κυπαρισσιών, θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την κοπή τους, κατόπιν έκδοσης σχετικής έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία θα εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου.
Όπως επισημαίνεται «η κοπή θα αφορά μόνο στα ξερά δέντρα και προβλέπεται η αντικατάστασή τους με καινούρια δέντρα. Ενδεχόμενη θέση των νέων φυτεύσεων είναι να δημιουργηθεί μια αλέα παράλληλη με την υπάρχουσα ή όποια άλλη θέση υποδειχτεί από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αργαλαστής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το