Τοπικά

Κόντρα Κ. Χαλέβα – δημοτικής αρχής Βόλου για τις διαδικασίες αναθεώρησης των ΓΠΣ Βόλου – Ν. Αγχιάλου

volos

Την αντίδραση της δημοτικής αρχής Βόλου προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Χαλέβα για το θέμα των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Βόλου και Αγχιάλου. Με σημερινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου αφήνει αιχμές για ιδιοτέλεια εκ μέρους του κ. Χαλέβα και παραβίαση της δεοντολογίας.

Απαντώντας ο κ. Χαλέβας τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβίασε καμία δεοντολογία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ιδιοτέλειας. Επιμένει δε, σύμφωνα και με το έγγραφο του ΤΕΕ, ότι η διαδικασία που τηρήθηκε είναι λανθασμένη, διότι οι Σ.Μ.Π.Ε έπρεπε να είχαν προηγηθεί της ολοκλήρωσης της Β2 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου:

Αγνοώντας τον κίνδυνο να εμφανιστεί ως ιδιοτελής και παραβιάζοντας την δεοντολογία, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Κώστας Χαλέβας, θεώρησε σωστό να ασκήσει κριτική κατά πάντων, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για τις στρατηγικές μελέτες σχετικά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλο και Αγχιάλου.
Ξεπερνώντας το γεγονός ότι οι μελέτες αυτές, για ψηφοθηρικούς και άλλους ιδιοτελείς λόγους, είχαν βαλτώσει επί μια δωδεκαετία, περίπου, ενημερώνουμε τόσο τον κ. Χαλέβα όσο και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και τα όποια άλλα συμφέροντα, προχωρεί στην υλοποίηση του έργου της, προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και μόνο.

Η απάντηση του Κώστα Χαλέβα:

Προκειμένου να διευκρινίσω και να επιβεβαιώσω την ορθή τοποθέτηση μου στο πρόσφατο δημοσίευμα των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Βόλου και Αγχιάλου, θέλω να αναφέρω ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβίασα καμία δεοντολογία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ιδιοτέλειας.
Στο δημοσίευμα διευκρίνισα την διαδικασία έγκρισης μελετών δίχως να αποδίδω καμία ευθύνη στο Δήμο Βόλου για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μελετών επί δέκα έτη όπου μια άλλη Δημοτική Αρχή από το 2006 είχε την ευθύνη.
Φυσικά επιμένω και σύμφωνα με το έγγραφο του ΤΕΕ, ότι η διαδικασία που τηρήθηκε είναι λανθασμένη, διότι οι Σ.Μ.Π.Ε έπρεπε να είχαν προηγηθεί της ολοκλήρωσης της Β2 φάσης.
Για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) Βόλου και Αγχιάλου υπήρξε διαβούλευση τόσο στο Δήμο Βόλου όσο και στο ΤΕΕ δίχως όμως να φροντίσει κανένας αρμόδιος φορέας (Αποκεντρωμένη) να ενημερώσει προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Δεν είναι δυνατόν σε τόσο σημαντικές μελέτες οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για τα επόμενα τριάντα χρόνια να μην έχει ζητηθεί η άποψη της Περιφέρειας.
Όσον αφορά, την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ΓΠΣ Βόλου και Αγχιάλου, επιμένω ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση πριν την γνωμοδότηση, τόσο σε επίπεδο Τεχνικού Επιμελητηρίου όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, διότι ουδέποτε ζητήθηκε.
Για όποια περαιτέρω διευκρίνηση, είμαι διατεθειμένος να παραθέσω τα δημόσια έγγραφα, που επιβεβαιώνουν τις τοποθετήσεις μου, τόσο σε επίπεδο φορέων όσο και σε συζήτηση μέσω δημόσιου διαλόγου και φυσικά όχι μέσω ανεύθυνων δημοσιευμάτων.
Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο και το δίλημμα απ ένταξης του έργου ότι μετά το Σεπτέμβριο του 2016 εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα χάσουμε την χρηματοδότηση των 690.000 €, η άποψη μου είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ορθή στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι από το 2014 ισχύει το νέο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο που διέπει τους Πολεοδομικούς Σχεδιασμούς (Ν.4269/2014) με λιγότερη γραφειοκρατία και όχι με τα ξεπερασμένα πλέον πολεοδομικά σχέδια από το 1986 που εσπευσμένα αγωνιούν να εντάξουν.
Οι παραπάνω θέσεις μου είναι καθαρά προσωπικές και με την ιδιότητα του Αρχιτέκτονα Πολεοδόμου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το