Πολιτισμός

Κωνσταντίνος Τζούμας: Το τελευταίο αντίο σε μια αντισυμβατική περσόνα – Θλίψη στην κηδεία του

Χαρισματική και ανατρεπτική προσωπικότητα που δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητη. Μία χαρισματική ροκ φυσιογνωμία, κοσμοπολίτης με φανατικούς θαυμαστές και πολλούς πολέμιους, ο Κωνσταντίνος Τζούμας «έσβησε» σε ηλικία 78 ετών. Ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός έζησε μία πολυτάραχη ζωή και άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο του πολιτισμού.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (29/6), έγινε η κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με πλήθος κόσμου και ονόματα της πολιτιστικής ζωής του τόπου να δίνουν το «παρών». Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στην εκκλησία και τον αποχαιρέτησαν ήταν η Ελένη Κοκκίδου, ο Λάκης Γαβαλάς, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Ρήγας Αξελός, η Δήμητρα Χατούπη, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η Κερασία Σαμαρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Λάλας, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η Θέμις Μπαζάκα, η Άντζελα Γκερέκου και πολλοί άλλοι.

O Σταύρος Θεοδωράκης στην κηδεία του Κωνσταντίνου Τζούμα (Copyright: NDP)
H Ελένη Κοκκίδου στην κηδεία του Κωνσταντίνου Τζούμα (Copyright: NDP)

Γεννημένος στον Πειραιά από αστική οικογένεια, ο Κωνσταντίνος Τζούμας σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και χορό στη Νέα Υόρκη. Όταν ήταν 15 ετών, έχασε τη μητέρα του. «Ήμουν απ’ τους άριστους μαθητές, μόλις πέθανε οι βαθμοί κατρακύλησαν. Έχασα κάθε ενδιαφέρον. Τη μητέρα μου δεν την πένθησα. Έκανα τον ψυχρό και τον αδιάφορο ειδικά σε αυτούς που με χτυπάγανε στον ώμο και μου έλεγαν: “παιδί μου έμεινες μόνο κρίμα κτλ…”» είχε δηλώσει στην ΕΡΤ για τον θάνατο της μητέρας του.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Κωνσταντίνου Τζούμα (Copyright: NDP)

Το 1975, επέστρεψε από την Αμερική και πήρε μέρος σε σημαντικές παραστάσεις και ταινίες που άφησαν εποχή, όπως «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», «Γλυκιά Συμμορία», «Ρεμπέτικο», «Οι απέναντι», «Happy day» κ.α. «Είχα παντρευτεί στην Αμερική κι αυτό μου έγινε δώρο από την Αγγλίδα σύζυγό μου για την πράσινη κάρτα. Δεν ήταν ότι επείγει να γίνει γάμος. Υπήρχε πάθος. Αυτός ο γάμος κράτησε 3,5 χρόνια και μετά ήρθε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ετέθη ένα θέμα. Εγώ είπα ότι δεν είμαι διατεθειμένος από εδώ και στο εξής να δουλεύω για το γάλα του παιδιού μου κι ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα κάποια στιγμή. Το ρίξαμε το παιδί, εκείνη την εποχή ήταν της μόδας οι εκτρώσεις. Θέλω να σου πω ότι για εκείνη την εποχή είμαι πατέρας πέντε παρ’ ολίγον παιδιών. Υπήρχε αυτό το πράγμα από τις γυναίκες ότι αν εσύ δεν θέλεις μία, εγώ δεν θέλω δέκα. Ναι θα είχα πέντε παιδιά από διαφορετικές γυναίκες. Δεν ξέρω αν αγάπησα ποτέ για να απαντήσω. Ήμουν κάθε φορά ερωτευμένος, αν και τότε ήταν λίγο και σκέτο κορμί, μόνο για την πράξη. Δεκαετία του ’60 με ’70 στη Νέα Υόρκη το σεξ ήταν απενεχοποιημένο και προς κάθε κατεύθυνση» είχε πει.

Το 2004, ο Κωνσταντίνος Τζούμας είχε βγει νικητής με τη μάχη του με τον καρκίνο. Αλλά αυτή τη δεύτερη φορά, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. «Η γελοία ερώτηση που κάνουμε στους γιατρούς “Γιατί σε μένα”, η απάντηση που ταιριάζει είναι κυνική, “Και ποιος είσαι εσύ;”. Όλοι υποψήφιοι είμαστε για όλα» είχε αναφέρει ο ίδιος για την περιπέτειά του με τον καρκίνο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το