Τοπικά

Κωνσταντίνος Λάμπης: Τρώμε στο σπίτι χωρίς υπερβολές

Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» που δημιουργήθηκε στον καιρό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παραμένει ζωτικής σημασίας. Όμως, για τους διαιτολόγους υπάρχει και το εναλλακτικό σύνθημα «Δεν τρώμε ό,τι υπάρχει στο σπίτι», σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσουν σε όλους ότι πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές στις διατροφικές συνήθειες εν μέσω καραντίνας.

Πέρα από τον αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου προσθήκης περιττών κιλών και τον έλεγχο του βάρους, η προσοχή στις τροφές που καταναλώνουμε, μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία μας παρά τον περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ υπό προϋποθέσεις ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, π.χ. με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την πρόσληψη επιπλέον βιταμινών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λάμπης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε από τον περασμένο μήνα. Υπογράμμισε πως «αυτό το διάστημα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η θετική ενέργεια», καθώς τα έκτακτα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, επηρεάζουν την καθημερινότητά μας σε πολλούς τομείς: «Το μέλλον είναι αβέβαιο για όλους μας, ενώ ένα δύσκολο θέμα επίσης είναι και το τι πρόκειται να συμβεί μετά τη λήξη της καραντίνας. Όχι μόνο για το τι θα τρώμε, αλλά το πώς θα δουλεύουμε και πολλά άλλα ακόμη. Γι’ αυτό πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι».

Η ζάχαρη και τα περιττά λίπη, πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία στο διαιτολόγιο, σύμφωνα με τον Βολιώτη επιστήμονα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι φυσικές δραστηριότητες και η άθληση. «Τώρα που η κίνηση είναι περιορισμένη και απέχει αισθητά απ’ όλο αυτό που κάναμε πριν επιβληθεί η καραντίνα, καίμε πολύ λιγότερες θερμίδες μέσα στο σπίτι, οπότε πρέπει να περιορίσουμε και τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Καλό είναι να μπούμε στη διαδικασία να μικρύνουμε τις μερίδες μας, να αυξήσουμε τις σαλάτες για να χορταίνουμε και να καθιερώσουμε τα ενδιάμεσα γεύματα. Έπειτα, ας μην ξεχνάμε το εξής: Η κατανάλωση προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα μπισκότα και σνακ όπως τα πατατάκια, αυξήθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ουσιαστικά πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν μας προσφέρουν τίποτε άλλο αυτές οι τροφές, πέρα από μία στιγμιαία ικανοποίηση. Δεν θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας τρώγοντας κάτι τέτοιο. Ας φροντίζουμε να είναι γεμάτη μία φρουτιέρα, ώστε όταν πεινάσουμε, να φάμε κάτι υγιεινό».

Η σωστή διατροφή παίζει ρόλο και στην καλή ψυχολογία. «Υπάρχουν πολλές τροφές, που μας βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Και φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν μέτρο και σωστή διαχείριση. Το μυστικό είναι ο προγραμματισμός. Να έχουμε ένα πλάνο στα χέρια μας για όλα αυτά που τρώμε, ενώ μένουμε σπίτι. Καλό είναι επίσης να καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα για το τι θα φάμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τα προϊόντα που χρειαζόμαστε και να αποφεύγουμε τα επιπλέον πράγματα από το μάρκετ», είπε ο κ. Λάμπης.
Παράλληλα, παραφράζοντας το σύνθημα της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα: «Μένουμε σπίτι, αλλά φροντίζουμε να μην τρώμε ό,τι υπάρχει στο σπίτι. Ή έστω να μην το έχουμε αγοράσει, για να μας προκαλεί. Εάν δεν έχουμε μπροστά μας τους «πειρασμούς», αυτό μας βγαίνει πιο εύκολα», είπε κλείνοντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το