Τοπικά

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Στην Ελλάδα λειτουργούμε με φόβο και όχι με γνώση

Μέρα με τη μέρα, συνεχώς διογκώνονται οι διαμαρτυρίες μεγάλης μερίδας του κόσμου που τάσσεται ενάντια στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, με το επιχείρημα ότι «πλέον πεθαίνουν και εμβολιασμένοι από επιπλοκές της νόσου Covid-19». Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, συνιστά ψυχραιμία και υπεραμύνεται της άποψης περί αναγκαιότητας των εμβολίων.

«Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μη βρεθούμε θετικοί ούτε για να μη νοσήσουμε», κατέστησε σαφές ο Πηλιορείτης επιστήμονας και πρόσθεσε: «Σκοπός του εμβολίου είναι να παράγει αντισώματα για να μη νοσήσει κάποιος. Έτσι αρκετοί, όταν εκτεθούν στον ιό, αλλά έχουν εμβολιαστεί, κάνουν μία ήπια νόσο. Κι αυτό μεταφράζεται σε λίγο πυρετό ή πονοκέφαλο. Άλλοι όμως, όπως όσοι είναι μεγάλης ηλικίας ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, π.χ. καρκίνο ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και η άμυνα του οργανισμού τους είναι πεσμένη και παρότι με το εμβόλιο έχουν φτιάξει αντισώματα, βλέπουμε ότι νοσούν κανονικά. Αυτοί είναι που ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν να πεθάνουν. Ο υπόλοιπος κόσμος το περνάει στο… πόδι».
Στο επιχείρημα εκείνων πως το εμβόλιο δεν παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο κ. Γουργουλιάνης υποστήριξε ότι τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να έχουν ανάγκη από νοσηλεία.: «Στατιστικά παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι, οι οποίοι εκτίθενται στη νόσο, δεν πάνε στο Νοσοκομείο. Περνούν ήπια τη νόσο στο σπίτι τους. Πολύ πιο λίγοι καταλήγουν σε θαλάμους Covid-19 και σχεδόν ελάχιστοι βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι θάνατοι εμβολιασμένων από κορωνοϊό είναι μία πραγματικότητα. «Πράγματι καταγράφονται», παραδέχθηκε ο κ. Γουργουλιάνης και συμπλήρωσε: «Και με το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι. Δεν είναι πρωτοτυπία αυτό. Τα εμβόλια δεν έχουν 100% επιτυχία πάντοτε. Εδώ έχουμε ποσοστά που τα βλέπουμε. Υπάρχει ένα 10% που εντάσσεται στις κατηγορίες που προανέφερα και δυστυχώς πεθαίνουν».
Κι ενώ τα εμβόλια αποτελούν μία λύση και όχι πανάκεια για την ανάσχεση της πανδημίας του Covid-19 που «σαρώνει» και την Ελλάδα από την άνοιξη του 2020, η κόντρα μεταξύ εμβολιασμένων και μη έχει πάρει «φωτιά». Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε: «Το λάθος έγινε όταν τόσο οι πολιτικοί, όσοι και οι ιατροί, καλλιεργήσαμε στον κόσμο τις προσδοκίες πως «θα αποκτήσουμε την ελευθερία μας» και ότι «όλα τέλειωσαν». Στους 100 ανθρώπους, οι οποίοι θα εμβολιάζονται, οι 90 θα σώζονται και 10 θα κάνουν βαριά νόσο ή μπορεί κάποιοι να πεθάνουν. Ήταν υπερβολικές οι προσδοκίες που δημιουργήσαμε. Αυτό οδήγησε τον κόσμο να πάει γρήγορα να εμβολιαστεί και μετά να καθίσει. Μετά τις διακοπές, πρακτικά οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης ατόνησαν τελείως, μηδενίστηκαν. Στην Ελλάδα γενικότερα λειτουργούμε με τον φόβο και όχι με τη γνώση. Στο εμβόλιο της γρίπης γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι από 30-60%. Στον κορωνοϊό αντίστοιχα το ποσοστό κυμαίνεται από 80-94%».
Όσο για το εάν θα κοπάσει στο προσεχές διάστημα η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «στρατοπέδων»; «Όχι», απάντησε κατηγορηματικά ο Κώστας Γουργουλιάνης και εξήγησε τον λόγο στη συνέχεια: «Όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, επειδή το ζω και καθημερινά αυτό, προσπαθούν να βρούνε επιχειρήματα να μην το κάνουν. Κάνουν διάφορες εικασίες ή λένε ότι θα κάνουν το εμβόλιο αργότερα. Συντηρείται ένας μύθος και επαναλαμβάνω πως το λάθος ήταν ότι δεν το επικοινωνήσαμε σωστά από την αρχή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το