Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: Το υπουργείο Ανάπτυξης προστατεύει αποφασιστικά τους καταναλωτές από καταχρηστικές συμπεριφορές

 

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας όλων των καταναλωτών από καταχρηστικές συμπεριφορές της αγοράς, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος καταρχάς στην ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την καθιέρωση των αντιπροσωπευτικών αγωγών ως μέσου προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, αλλά και στην εξοικονόμηση διοικητικών και δικαστικών εξόδων, εξηγώντας ότι το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τις εν λόγω αγωγές σχετίζεται με το χαμηλότερο κόστος και τη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, καθώς αποφεύγονται επιμέρους αγωγές με παρόμοιες αξιώσεις.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, διευκολύνεται η άσκηση τέτοιων αγωγών στο σύνολο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς είναι αναγκαίο να ρυθμιστούν και θέματα νομιμοποίησης των Ελληνικών ενώσεων καταναλωτών κατά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία άσκησης εγχώριων ή και διασυνοριακών αντιπροσωπευτικών αγωγών. Παράλληλα προβλέπονται μέτρα επανόρθωσης ή αποκατάστασης, στο πλαίσιο των οποίων ο νομιμοποιούμενος φορέας δύναται να ζητήσει αποζημίωση, επισκευή, αντικατάσταση, μείωση τιμήματος, λύση της σύμβασης ή και επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές.

Ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις παραπάνω διατάξεις για την προστασία της κοινωνίας από φαινόμενα όπως η κερδοσκοπία, ενώ εξήρε την προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας με μέτρα όπως το παρατηρητήριο τιμών «e-katanalotis», προκειμένου όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών, υπηρεσιών και υγρών καύσιμων να δίνουν πλήρη στοιχεία τιμολόγησης στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μέρος του νομοσχεδίου που είναι αφιερωμένο σε μέτρα προστασίας των πολιτών από φαινόμενα απάτης και εκμετάλλευσης, όπως το λεγόμενο «phishing». Όπως τόνισε, διευρύνεται πλέον το πλέγμα προστασίας των καταναλωτών καθώς τα θύματα «phishing» δεν θα ευθύνονται στο εξής για ζημιές άνω των 50 ευρώ που ενδέχεται να προκληθούν από τη διενέργεια μη εγκεκριμένων πράξεων πληρωμής.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει της σημασία της διάταξης για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών από έκθεση σε προϊόντα που μπορεί να οδηγήσουν σε κίνδυνο σεξουαλικής θυματοποίησης, εκμετάλλευσης ή σε εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, δεδομένου ότι τα νέα παιδιά έχουν σήμερα πρόσβαση -ειδικά μέσω του Διαδικτύου- σε ένα πλήθος εφαρμογών και περιεχομένου και, επομένως, είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση ασυνείδητων εμπόρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το