Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για την υλοποίηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων

Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας, περιλαμβάνει σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, κεντρικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η παροχή πρόσθετων κινήτρων για την υλοποίηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων και ειδικότερα:
-Η διεύρυνση του ορισμού των στρατηγικών επενδύσεων και η κεφαλαιακή ενίσχυση τους
-Η απλοποίηση του γραφειοκρατικού πλαισίου ένταξης και παρακολούθησης των ιδιωτικών επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τον Αναπτυξιακό νόμο και η κατάργηση εξαιρούμενων κλάδων
-Η ταχύτερη χρηματοδότηση όσων επενδυτικών σχεδίων εντάσσονται σε καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
-Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη παραγωγή καινοτομικών προϊόντων από εταιρίες – τεχνοβλαστούς (spinoffs δημόσιων ερευνητικών οργανισμών).

Αναφερόμενος στα κυριότερα «εργαλεία» που αξιοποιεί το νομοσχέδιο για να πετύχει τους στόχους αυτούς, ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε βαθιές τομές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ιδιωτικών επενδύσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την προσέλκυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι:
-Η απλοποίηση των διατάξεων που διέπουν όλο το φάσμα των ιδιωτικών επενδύσεων (ίδρυση νέων εταιριών, εγκατάσταση ξένων κεφαλαίων, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, και παρακολούθηση προόδου εντασσόμενων επενδυτικών σχεδίων)
-Η παροχή φορολογικών και κεφαλαιακών κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων όπως η αγροδιατροφή, η έρευνα και ανάπτυξη, η βιοτεχνολογία, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ιατρικός τουρισμός, η κυκλική οικονομία, η διαστημική βιομηχανία, το cloudcomputing κοκ.
-Η συμπερίληψη στις Στρατηγικές Επενδύσεις μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας όπως συστήματα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, θαλάσσια αιολικά ή πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, στις μείζονες αλλαγές που προωθούνται στο νομοθετικό πλαίσιο για την δημιουργία Spinoffs. Όπως είπε, πέραν των κινήτρων, η σημαντικότερη αλλαγή είναι η δυνατότητα που δίνεται σε όλους τους ερευνητές ΑΕΙ και Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων να συμμετέχουν στη δημιουργία Spinoffs. Των ίδιων δηλαδή των ανθρώπων που παράγουν γνώση και νέες τεχνολογίες. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να αξιοποιήσει διεθνώς αυτό τον καινούργιο επιστημονικό πλούτο που δημιουργείται στη χώρα μας, φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας επιστημόνων υψηλού επιπέδου και αναστρέφοντας το braindrain. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ΣΔΙΤ στον χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας με τις πρόσφατες πετυχημένες συνεργασίες στην αξιοποίηση της καινοτομίας Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων με μεγάλες εταιρίες, εντός και εκτός Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το