Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: Η κυβέρνηση διασφαλίζει την προστασία της κοινωνίας από την κατάχρηση των αναδυόμενων τεχνολογιών

 

Την πεποίθηση ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» επιτυγχάνεται η προστασία της κοινωνίας από την κατάχρηση των αναδυόμενων αυτών τεχνολογιών και στη χώρα μας, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δρομολογεί ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο τις παραγωγικές διαδικασίες αλλά και την παροχή υπηρεσιών διεθνώς όπως και στη χώρα μας, ο κ. βουλευτής τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα η Ελλάδα να προετοιμαστεί έγκαιρα προκειμένου να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες τεχνολογίες. Είναι σημαντική, όπως είπε, η δημιουργία ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διότι κατά την προηγούμενη βιομηχανική επανάσταση, αυτή της πληροφορικής, η έλλειψη κανόνων το μόνο που διευκόλυνε ήταν την κακή χρήση ή την κατάχρηση της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Κυρ. Πιερρακάκη, δημιουργεί το αναγκαίο νομικό οπλοστάσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου. Πρόκειται για τις πολιτικές προτεραιότητες που γενικότερα ξεχωρίζουν τη φιλελεύθερη δύση από τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία καθυποτάσουν το άτομο σε σκοπιμότητες, αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλες οι ειρηνικές δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων, των Drones και της Τεχνητής Νοημοσύνης για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε, επίσης, σε άλλες καινοτόμες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας που απλοποιεί ριζικά τις διαδικασίες απόδειξης κληρονομικών δικαιωμάτων και την έκδοση ψηφιακών βεβαιώσεων από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές για όσους ασθενείς το ζητήσουν.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε στην τροπολογία για τη δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα μετασχηματισμού του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης αναπηρίας για εκατοντάδες χιλιάδες ΑμεΑ. Οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται πλέον τα ΚΕΠΑ μόνο την ημέρα της εξέτασής τους και εφεξής η πιστοποίηση τους θα γίνεται ψηφιακά, με μια αίτηση, και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης για όλες τις παροχές.

«Όλα τα παραπάνω μέτρα έρχονται να μειώσουν δραστικά την ταλαιπωρία τόσο των ατόμων με αναπηρία όσο και των συγγενών τους που απευθύνονται στον ΕΦΚΑ. Όσο όμως κι αν η δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠΑ αποτελεί ένα ακόμη όπλο κατά της γραφειοκρατίας δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους», τόνισε ο βουλευτής και επαναδιατύπωσε την πρότασή του για την ενίσχυση των υπηρεσιών εκείνων του ΕΦΚΑ οι οποίες εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, απαιτεί για τον ΕΦΚΑ ένα μεγάλο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας που θα αξιοποιήσει όλο το διαθέσιμο προσωπικό που σήμερα είναι δεσμευμένο σε εσωτερικές εργασίες για το ίδιο το Ταμείο και όχι για τους ασφαλισμένους του.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη είναι η γρηγορότερη έγκριση κύριων – επικουρικών συντάξεων και αναπηρικών επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ. Αυτό απαιτεί ανακατανομή και επιμόρφωση των υπαλλήλων του προκειμένου να στελεχώσουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως είναι τα ΚΕΠΑ. Με άλλα λόγια, τα νέα ψηφιακά εργαλεία πρέπει να συνοδεύσουν μια μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Κοινωνικής Ασφάλισης που θα πρέπει να στηριχθεί απ’ όλες τις πλευρές, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες ή κομματικές γραμμές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το