Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: Ανεύθυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πανδημία

Δριμύτατη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με αντικείμενο την περιστολή του λαθρεμπορίου και την κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού. Ο κ. Μαραβέγιας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνη πολιτική στάση και κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για επικοινωνιακά σόου.

Ειδικότερα, ξεκινώντας την ομιλία του με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο γενικό νοσοκομείο της Δράμας και το video του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν σοβαρότητα από όλους, κάτι που δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προτίμησε να εκμεταλλευτεί κομματικά την έκτακτη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, με την παραγωγή περίεργων οδοιπορικών που θυμίζουν μεσημεριανή τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στη Δράμα, όχι για να προτείνει λύσεις, αλλά για να πάρει – όπως ο ίδιος είπε – τα αιτήματα των υγειονομικών. Όμως, κατά την διάρκεια μιας τόσο σοβαρής έκτακτης κρίσης όπως η σημερινή, ο ρόλος του οποιουδήποτε πολιτικού δεν είναι απλά να μεταφέρει κλαδικά και περιφερειακά αιτήματα. Είναι να ασκεί υπεύθυνη πολιτική, να καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις και να στηρίζει τις άμεσα υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές λύσεις που δίνονται.

«Τα δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του ΕΣΥ και οι χιλιάδες νέες προσλήψεις για την στελέχωση των νοσοκομείων που προώθησε το υπουργείο Υγείας είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ασήμαντα ψίχουλα» υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας ζητά αντ’ αυτών ένα «νέο ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις και 7% του ΑΕΠ για την υγεία». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει στον λαό γιατί, αφού ισχυρίζεται ότι διέθετε τότε το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων, δεν υλοποίησε τίποτα απ’ όσα σήμερα διαφημίζει. «Η απάντηση των πολιτών δόθηκε στις κάλπες», είπε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, 17 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Είναι μάλλον ένας ακόμα από τους περίφημους ημιτελείς στόχους της προηγουμένης διακυβέρνησης που ήθελε ο κ. Τσίπρας να ολοκληρώσει αλλά δεν μπόρεσε», σχολίασε.

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό σύνολο μέτρων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου σε διάφορους τομείς εμπορίας και διακίνησης προϊόντων. Αφορά ένα πλέγμα τεχνικών, διοικητικών και νομικών παρεμβάσεων προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία του Ελληνικού Δημοσίου που χάνει πολύτιμους πόρους από το λαθρεμπόριο αλλά και η διάθεση στους Έλληνες καταναλωτές προϊόντων επικίνδυνων για την υγεία τους, χαμηλής ποιότητας και αμφίβολης αξίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαραβέγιας στο δεύτερο μέρος του νομοσχέδιου που αφορά την κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού και, επικαλούμενος την επαγγελματική του ιδιότητα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του φαινομένου. «Ως γιατρός δυστυχώς βλέπω καθημερινά την επίπτωση σε καπνιστές ασθενείς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι διαρκώς αυξανόμενοι κίνδυνοι για εμφάνιση καρκίνου, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και άλλων παθήσεων, πολλαπλασιάζονται εξ αιτίας των λαθραίων καπνικών προϊόντων. Προς αυτή την κατεύθυνση η πρόσφατη λειτουργία και στην χώρα μας του πανευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού καπνικών προϊόντων δίνει ακριβώς τη δυνατότητα να ιχνηλατούνται πιο εύκολα όλα τα προϊόντα που διακινούνται -και μέσω της Ελλάδας- εντός της ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι ότι αυτά πληρούν τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας».

Τέλος, ο βουλευτής ξεχώρισε ως την πιο σημαντική από όλες τις σχετικές παρεμβάσεις της Ν.Δ. την ένταξη του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» του υπουργείου Υγείας στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι, όπως είπε, η πλέον σημαντική μεταρρύθμιση δημόσιας υγείας, η οποία προφανώς θα αφορά και στην μείωση της κατανάλωσης κάθε προϊόντος καπνού στη χώρα. «Θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία για να συμφωνήσουμε όλοι στα προφανή, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα πως, όταν έλθει στη Βουλή το τελικό κείμενο της συμφωνίας, να μην υπάρξουν παραφωνίες, ιδιαίτερα για έναν τόσο σημαντικό σκοπό όπως είναι η πρόληψη και ο περιορισμός του καπνίσματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το