Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: Ανάσα για τους υποψήφιους συνταξιούχους η χορήγηση προκαταβολής της σύνταξης

Στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των εκκρεμών συντάξεων και της δυσλειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, εστίασε την ομιλία του χθες στην Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

Ο κ. Μαραβέγιας επέλεξε να επικεντρωθεί στην συγκεκριμένη τροπολογία επειδή αφορά, όπως είπε, ένα κοινωνικά ευαίσθητο θέμα και έρχεται να ανακουφίσει τους υποψήφιους συνταξιούχους δίνοντας τους ένα ποσό «έναντι» της σύνταξης που δικαιούνται. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, προκαταβολή ύψους 384 ευρώ το μήνα αντί της μελλοντικής σύνταξης, καθώς και πληρωμή των συσσωρευμένων αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους, από την υποβολή της αίτησης κύριας συνταξιοδότησης. Η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη, δεν θα απαιτεί χαρτιά από τους ασφαλισμένους και θα ολοκληρώνεται απλά με την συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας η οποία θα περιέχει κάποια πολύ βασικά στοιχεία των ασφαλισμένων όπως ΙΒΑΝ, ΑΜΚΑ κλπ. Η προκαταβολή θα είναι ακατάσχετη και θα συμψηφιστεί με τις συντάξεις που θα χορηγηθούν αργότερα, είτε με την προσωρινή είτε με την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

«Η συμμετοχή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη λειτουργία της νέας εφαρμογής του gov.gr αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του παραπάνω εγχειρήματος», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι το μέτρο είναι σίγουρα υλοποιήσιμο και θετικό για τους υποψήφιους συνταξιούχους καθώς θα παίρνουν, άμεσα πλέον, ένα ποσό ανερχόμενο στο ύψος της εθνικής σύνταξης. Ταυτόχρονα οι ασφαλισμένοι θα απεμπλακούν από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο ίδιος ο e-ΕΦΚΑ κερδίζει μια πρώτη, έστω μικρή, νίκη στην προσπάθεια του να γίνει ένας πραγματικά ηλεκτρονικός δημόσιος οργανισμός.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής Μαγνησίας επανέλαβε ότι το πρόβλημα του e-ΕΦΚΑ είναι δομικό και ξεκινά με τον νόμο Κατρούγκαλου που δημιούργησε τον προκάτοχό του ΕΦΚΑ το 2016. Μια τεράστια γραφειοκρατική δομή που έφτασε να διαθέτει σήμερα 8000 υπαλλήλους και 14 γενικές διευθύνσεις. «Άρα κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι αυτό που λείπει από τον e-ΕΦΚΑ είναι οι υπάλληλοι…», σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας και σημείωσε ότι η επίμαχη τροπολογία περιλαμβάνει διάταξη για την απαγόρευση, για δυο ακόμα χρόνια, μετατάξεων ή αποσπάσεων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ σε άλλους οργανισμούς. Επίσης, υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ψηφίστηκαν και νέα μέτρα έκτακτης ενίσχυσης του e-ΕΦΚΑ με προσωπικό για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, καθώς το ζητούμενο ήταν να έρθουν στον οργανισμό κάποιοι υπάλληλοι εξοικειωμένοι με ασφαλιστικά αντικείμενα για να βοηθήσουν ουσιαστικά.

«Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ποσοτικό, δηλαδή αν ο e-ΕΦΚΑ έχει 8.000 ή 10.000 υπαλλήλους. Το πρόβλημα είναι καθαρά ποιοτικό, δηλαδή εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ σε ασφαλιστικά αντικείμενα. Είμαι βέβαιος πως αποτελεί κοινή αγωνία όλων μας -ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες- το πώς θα πετύχει ο e-ΕΦΚΑ στην αποστολή του. Πως θα δίνει έγκαιρα τις συντάξεις και πως θα ταλαιπωρούνται λιγότερο οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι το ζητούμενο και τίποτε άλλο», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το μακροπρόθεσμο πρόβλημα του οργανισμού που είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι δυο είναι τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος: η εσωτερική κινητικότητα στον e-ΕΦΚΑ και η επανακατάρτιση των υπαλλήλων που θέλουν να προσφέρουν στον τομέα της ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την παλαιότερη πρότασή του να ξεκινήσει άμεσα, σε μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, η μεγάλη αυτή συζήτηση για το μέλλον του e-ΕΦΚΑ. «Το απαιτούν όχι μόνο οι ασφαλισμένοι του αλλά ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το