Τοπικά

Κων. Γουργουλιάνης:Τεστ μόνο για συμπτωματικούς και προστασία ηλικιωμένων

 

Την άποψη πως τα αυτοδιαγνωστικά και τα rapid τεστ στους μαθητές και τους μεγαλύτερους θα μπορούσαν να σταματήσουν να διενεργούνται και να διατηρηθούν κυρίως για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν συμπτώματα, καταθέτει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να λήξουν και τα τιμωρητικά μέτρα, όπως να επιστρέψουν στην εργασία τους οι υγειονομικού που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «ο ιός έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά λιγότερος θανατηφόρος και αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμη και με τη νέα μετάλλαξη την όμικρον δύο. Στις κλινικές νοσηλεύονται πλέον άτομα μεγάλης ηλικίας και αυτοί που έχουν διάφορες νοσηρότητες. Γι’ αυτό τον λόγο και τα πολλά κρούσματα που συνεχίζουμε να έχουμε, δεν λέει κάτι. Η πανδημία και ο ιός αλλάζουν αλλά και εμείς αλλάζουμε. Πλέον έχει εμβολιαστεί το 85% των ενηλίκων, ενώ υπάρχουν και όσοι ασθένησαν. Ο ιός με τις μεταλλάξεις που κάνει, έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και θα είναι ανάμεσά μας όντας περισσότερο ήπιος. Πλέον όσοι νοσούν, η μεγάλη πλειοψηφία, το περνά ήπια, και αυτό είναι μια οσμή ενδημικότητας του κορωνοϊού.
Μάλιστα στο ερώτημα, αν έχει νόημα να γίνονται τεστ για τη λεγόμενη ιχνηλάτηση, απάντησε πως τα τεστ ήταν χρήσιμα για την ιχνηλάτηση, αλλά τώρα ο ιός έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα, έχουμε καθημερινά 25.000 κρούσματα και δεν έχει νόημα να γίνεται ιχνηλάτηση. Επίσης τα τεστ γίνονται στα παιδιά και τους ενήλικες, όταν όμως οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που εισάγονται στα νοσοκομεία. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε τεστ σε μαθητές και ενήλικες. Στα σχολεία το 50-60% των μαθητών έχει μολυνθεί. Και τι κάνουμε τώρα, ανακαλύπτουμε με τα τεστ αυτούς που έχουν ήδη μολυνθεί. Θα μπορούσε να γίνονται τεστ σε όσους έχουν συμπτώματα και στους ηλικιωμένους και πρέπει να τους προφυλάξουμε από μια νόσο. Για παράδειγμα, όταν κάποιος μεταβαίνει στον ηλικιωμένο πατέρα του για να τον δει, θα μπορούσε να κάνει ένα τεστ».

Για τα τιμωρητικά μέτρα που ισχύουν, ανέφερε πως «οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και αποτελούν ένα 3%, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ακόμη φάνηκε πως το μέτρο των 100 ευρώ για τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν, είχε αποτέλεσμα, καθώς βλέπαμε και εμείς στην κλινική μας πως έρχονται άτομα τέτοιων ηλικιών οι οποίοι λένε ότι εμβολιάστηκαν υπό τον φόβο του προστίμου. Αν αυτό το μέτρο είχε επιβληθεί πριν τον Νοέμβριο, θα είχαμε αποφύγει πολλούς θανάτους».
Παράλληλα σημείωσε πως ανεμβολίαστοι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν, ειδικά, όσοι έχουν και κάποιες άλλες παθήσεις ή παχυσαρκία.
Στην Κλινική ακούμε διάφορα παράλογα πράγματα, όπως ανεμβολίαστοι που κάνουν rapid test για να βρεθούν θετικοί και να μην κάνουν έτσι το εμβόλιο ή άλλοι που έκαναν δύο δόσεις, αλλά φοβούνται να κάνουν την τρίτη δόση.
Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εκτίμησε πως «είναι πιθανό να χρειαστεί να την κάνουν το Φθινόπωρο οι ηλικιωμένοι και τα ευάλωτα άτομα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, αν ο ιός έχει τη σημερινή πορεία, μάλλον δεν θα χρειαστεί».

Share
Ετικέτες: Γουργουλιάνης

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στο κέντρο του Βόλου

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο κέντρο του Βόλου. Το τροχαίο σημειώθηκε Ιάσονος - Καρτάλη…

27 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Κυνηγοί ανεμοστρόβιλων κατέγραψαν στέγες σπιτιών να σηκώνονται στον αέρα

Ο απολογισμός των θυμάτων από τους ανεμοστρόβιλους και άλλες σφοδρές καταιγίδες στις νότιες ΗΠΑ αυξήθηκε…

27 Μαΐου 2024

Απίστευτο: Αγριογούρουνο “βολτάρει” στην Αγ. Παρασκευή -video

Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν σήμερα πριν λίγη ώρα περίοικοι στη συνοικία της Αγ.…

27 Μαΐου 2024

Πυρά της αντιπολίτευσης μετά τα πρόστιμα σε Ασημακοπούλου, ΥΠΕΣ για τη διαρροή των mail

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων…

27 Μαΐου 2024

Νάξος: 34χρονος υπάλληλος απείλησε με καραμπίνα παρέα στο δρόμο

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Νάξο το απόγευμα της Κυριακής (26/5) όταν λίγο έλειψε καβγάς μεταξύ μιας…

27 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης από Κέρκυρα: «Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα το δύσκολο καλοκαίρι του 2015»

Στη Κέρκυρα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνοντας τις περιοδείες του δύο εβδομάδες πριν από τις…

27 Μαΐου 2024