Τοπικά

Κόμβος ερευνητών της συνθετικής βιολογίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό κόμβο μετατρέπεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο την προώθηση της συνθετικής βιολογίας, που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της συγκεκριμένης επιστήμης. Παράλληλα το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα εξελίσσεται σε ένα εθνικό κέντρο υποδοχής νέων ερευνητών στον συγκεκριμένο τομέα.
Μάλιστα πανευρωπαϊκά το Πανεπιστήμιο θα είναι ένα από τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα με σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων στη συνθετική βιολογία, όπου η έμφαση θα δοθεί και στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο τομέας αυτός είναι σε εξέλιξη και μπορεί να συνδυαστεί με τα περιφερειακά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας είναι ο leader σε ένα project έξι τουλάχιστον ελληνικών πανεπιστήμιων που κατέθεσαν σχετική ερευνητική πρόταση στο υπουργείο Παιδείας και η οποία εγκρίθηκε για χρηματοδότηση.
Το ύψος της χρηματοδότησης αναμένεται να ανέλθει στα τρία με πέντε εκατομμύρια ευρώ και θα προέρχεται από το πρόγραμμα «Εθνικές ερευνητικές υποδομές» μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Μέσα στα επόμενα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα γίνουν προσλήψεις ερευνητών, θα δημιουργηθούν εργαστήρια, θα γίνει προμήθεια νέου εξοπλισμού και θα υπάρξει όλη η απαιτούμενη κινητικότητα για την ανάδειξη της συνθετικής βιολογίας.

Για το ερευνητικό πρόγραμμα έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Αθήνα πρύτανης κ. Γιώργος Πετράκος και ο αναπληρωτής πρύτανη κ. Ζήσης Μαμούρης.
Ο αναπληρωτής πρύτανης για θέματα ερευνών κ. Ζήσης Μαμούρης τόνισε για το πρόγραμμα πως «Θα δημιουργηθεί μια μεγάλη ερευνητική υποδομή για τη συνθετική βιολογία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι ο βαλκανικός και ευρωπαϊκός κόμβος για τον πολλά υποσχόμενο και εξελισσόμενο αυτό κλάδο της επιστήμης της βιολογίας. Η συνθετική βιολογία σχετίζεται με τη βιοσύνθεση πλέον οργανισμών και βιολογικών μορίων σε ανώτερο και λειτουργικό επίπεδο, ώστε οι διάφοροι οργανισμοί και τα βιο-μόρια να μπορούν να δουλεύουν, όταν τα δημιουργούμε εκ του μηδενός και δεν βρίσκονται σε άλλους οργανισμούς. Η συνθετική βιολογία λαμβάνει γνώση από όλους τους τομείς της βιολογίας και ανιχνεύει το DNA σε φάση λειτουργίας, δηλαδή τι μπορεί να δώσει, τι μπορεί προϊόντα μπορεί να προσφέρει. Θα είναι μια ανίχνευση του τι μπορεί να κάνει το DNA σε ένα οργανισμό».

Ήδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κατατεθεί στο υπουργείο παιδείας το τεχνικό δελτίο και αναμένονται οι ενέργειες ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα να υλοποιείται.
Πάντως το νέο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητες του ιδρύματος για την άντληση πόρων με στόχο την έρευνα και τη γνώση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το