Ελλάδα

Κομοτηνή: Ο Ερντογάν χαιρέτησε με “ραμπιά”

Έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό επιφύλαξε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους μουσουλμάνους της Θράκης, όπου επισκέφθηκε σήμερα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Ο Ερντογάν δεν χρησιμοποίησε τον παραδοσιακό χαιρετισμό, αλλά χρησιμοποίησε τα τέσσερα δάκτυλά του, κρατώντας τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης του.

Ο χαιρετισμός αυτός αποκαλείται “ραμπιά”. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον Ερντογάν στις 23 Αυγούστου 2013, μπροστά από το τζαμί Αλ Ακσά στην Άγκυρα και έκτοτε τον χρησιμοποιεί συχνά. Η ραμπιά αντικατέστησε το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα της νίκης, που είναι η χειρονομία V με τα δύο δάκτυλα.

Η χειρονομία εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους υποστηρικτές της στην Αίγυπτο, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Η λέξη “ραμπιά” σημαίνει “τέσσερις” στα αραβικά. Επίσης, είναι το όνομα της διάσημης πλατείας του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια, ένα όνομα που πήρε από την αγία του ισλάμ Ραμπια αλ-Ανταγουίγια. Η αγία του Ισάλμ έλαβε το συγκεκριμένο όνομα επειδή ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Επίσης, ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάτ και τον Μουμπάρακ.

Πέρα από την αλληλεγγύη στα θύματα της καταστολής, η ραμπιά έχει και μια μυστικιστική σημασία, συμβολίζοντας τα τέσσερα βήματα για την ανάληψη της εξουσίας που είναι η παρουσίαση του Ισλάμ, η επιλογή μελλοντικών “αδελφών μουσουλμάνων”, η σύγκρουση και η κυριαρχία.

Στην Τουρκία έγινε προσαρμογή του περιεχομένου της χειρονομίας και απέδωσαν τη ραμπιά του Ερντογάν στις τέσσερις αρχές του κόμματός του, που είναι “μία πατρίδα, ένα κράτος, μία σημαία, ένας λαός”.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το