Ελλάδα

Κομμωτήριο-χρυσορυχείο στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ: Ξέχασε να κόψει 111.300 αποδείξεις

Κομμωτήριο – χρυσορυχείο εντόπισε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη η ΑΑΔΕ. Μετά από από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων ότι δεν εξέδωσε 111.300 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 680.000 κατά τις χρήσεις 2015 έως 2019.

Πώς όμως είναι δυνατόν ένα και μόνο κομμωτήριο να έχει υποπέσει σε μια φορολογική παράβαση επί… 111.300 φορές που σημαίνει ότι κουρεύτηκε και χτενίστηκε ο πληθυσμός μιας μεγάλης ελληνικής πόλης χωρίς καν να εκδοθεί μια απόδειξη από την ταμειακή μηχανή;

Αλλά και πώς μέτρησαν οι ελεγκτικές αρχές τα «κεφάλια» από τη σωστή που δεν υπήρχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο; Στο κομμωτήριο της Θεσσαλονίκης είναι αυτονόητο ότι δεν κρύφτηκε κανένας ελεγκτής της εφορίας πίσω από τον πάγκο με την ταμειακή για να μετρήσει τις 111.300 «μαύρες αποδείξεις». Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση, ο ελεγκτής προχώρησε στην κατάσχεση των φορολογικών στοιχείων -τιμολόγια, “Ζ” της ταμειακής, τιμοκαταλόγους κλπ- και εξήγαγε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Πόσες βαφές εμφανίζονται στα τιμολόγια αγορών τα οποία επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ως «αγορά πρώτων υλών» για να μειώσει τα φορολογητέα του κέρδη; Για πόσες σχετικές υπηρεσίες υπάρχει απόδειξη παροχής υπηρεσίας; Με την παραδοχή ότι μέρος των πρώτων υλών «καταστρέφεται» ή ίδιο καταναλώνεται, προκύπτει ο αριθμός των «κεφαλιών» που δέχτηκαν υπηρεσίες βαφής χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη απόδειξη. Και αυτός είναι ένας μόνο από τους «δείκτες» που χρησιμοποιεί ο ελεγκτής κατά τη διαδικασία του ελέγχου.

Εφαρμογή έμμεσων πρακτικών
Λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κομμωτών που εμφανίζεται να δουλεύει στην επιχείρηση, συγκριτικά στοιχεία με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, η εποχικότητα (όποιο κομμωτήριο εμφανίζεται να μην κόβει αποδείξεις Χριστούγεννα και Πάσχα είναι ούτως ή άλλως ύποπτο για φοροδιαφυγή) αλλά και τα ευρήματα των «εφόδων» που μπορούν να κάνουν ελεγκτές για να πιάσουν στα «πράσα» τον πελάτη που έφυγε χωρίς απόδειξη.

Τι είναι λοιπόν οι 111.300 συναλλαγές χωρίς απόδειξη που εντόπισαν οι ελεγκτές στην περίπτωση του κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη; Είναι το συμπέρασμα από την εφαρμογή των έμμεσων πρακτικών ελέγχου οι οποίες και εφαρμόστηκαν για μια περίοδο 5 ετών ή περίπου 1250 εργάσιμων ημερών (σ.σ: συνήθως τα κομμωτήρια είναι κλειστά Δευτέρες και Κυριακές). Η πιο απλά, περίπου 90 συναλλαγών ημερησίως, αριθμός «λογικός» για μια επιχείρηση που μπορεί να απασχολεί και 5-6 άτομα προσωπικό ή να διαθέτει και ένα υποκατάστημα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το