Τοπικά

Κομμένος στα δύο παραμένει ο Άγιος Λαυρέντιος “Θ”

Αποκλεισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια είναι όσοι μένουν στον Άγιο Λαυρέντιο. Το χωριό βρίσκεται κυριολεκτικά κομμένο στα δύο μετά την κατάρρευση ενός πέτρινου τοιχίου αντιστήριξης, με τα μπάζα να έχουν φράξει το κεντρικό λιθόστρωτο που οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού και οι κάτοικοι βιώνουν υπό καθεστώς «ομηρίας».

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αφού κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο μήνες σχεδόν από τότε που προκλήθηκε η κατολίσθηση στο καλντερίμι κι έχει κάνει αφόρητη τη ζωή εκείνων που διαμένουν μόνιμα στον Άγιο Λαυρέντιο, αλλά και των επισκεπτών που υπόκεινται σε απίστευτη ταλαιπωρία. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και βρισκόμαστε σε απόγνωση», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γιάννης Αγαπητός, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: «Είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Φεβρουάριο το πρόβλημα και δυστυχώς στις 13 Μαρτίου επιβεβαιωθήκαμε, αφού το κακό δεν άργησε να γίνει. Όμως, η ουσία είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, γιατί εκτός από υποσχέσεις, δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική κίνηση από πλευράς δήμου Βόλου».
Αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Γιάννης Ζαρίφης, τοπικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθουμε πως μας κοροϊδεύουν. Όταν στις 17 Απριλίου ο δήμαρχος ήρθε στον Αγ. Λαυρέντιο για να δει επιτόπου τι συνέβη, μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα έδινε λύση μέσα σε λίγες ημέρες. Έκτοτε άπαντες είναι εξαφανισμένοι».
Οι επαγγελματίες του χωριού είναι απογοητευμένοι, με την πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων, Ελένη Κοκκίνου να τονίζει: «Τα περισσότερα καταστήματα στο χωριό υπολειτουργούν. Απειλούμαστε με οικονομική καταστροφή και κανείς από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει να δώσει λύση. Την Κυριακή έχουμε το θρησκευτικό πανηγύρι του πολιούχου και κινδυνεύει να ματαιωθεί». Με την άποψή της συμφώνησε και ο γραμματέας του Συλλόγου Μιχάλης Ελευθεράκης που δήλωσε σχετικά: «Το χωριό απαξιώνεται. Όσα γίνονται αποτελούν δυσφήμιση για τον Αγ. Λαυρέντιο. Περνάμε μέσα από οικίες τρίτων κι από ένα μονοπάτι που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο, ενώ η εναλλακτική διαδρομή είναι έξω από το χωριό».
Αξίζει να επισημανθεί πως την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των κατοίκων που δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, ενώ ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση. Κατήγγειλαν δε ότι λόγω του αποκλεισμού τον τελευταίο μήνα αντιμετωπίζουν προβλήματα μέχρι και στην τέλεση των κηδειών, αφού η πρόσβαση στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου είναι αδύνατη και για τη νεκρώσιμη ακολουθία καταφεύγουν είτε στο μοναστήρι του Αγ. Λαυρεντίου, είτε στο ναό του Αγ. Αθανασίου στην είσοδο του χωριού…

Θ. Σταυρίδης: Η ευθύνη βαραίνει τους ιδιοκτήτες
Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικός πως η ευθύνη βαραίνει τους ιδιοκτήτες, εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Θανάσης Σταυρίδης, ο οποίος δήλωσε για το θέμα: «Η κατάρρευση του πέτρινου τοίχου οφείλεται αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες των δύο οικιών, οι οποίοι από την άλλη πλευρά μας δήλωσαν εγγράφως ότι αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος των εργασιών αποκατάστασης. Όμως ένας ΟΤΑ δεν υποχρεούται να επωμίζεται τέτοια βάρη από ιδιώτες».
Στη συνέχεια ο Θ. Σταυρίδης αναφέρθηκε και σε μία άλλη παράμετρο, που έχει φέρει καθυστέρηση στην ανάθεση της εργολαβίας: «Οι επισκευές θα κοστίσουν πολλά χρήματα και ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ. Αν προκύψει κάποια αστοχία στις εργασίες και προκληθούν ζημιές στα θεμέλια των οικιών, τότε ποιος θα επωμιστεί το κόστος; Οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν υπομονή. Αναγνωρίζουμε πως υπάρχει καθυστέρηση, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το