Παραπολιτικά

Κομματικοί κόσμοι

Η εφαρμογή των μνημονίων και οι πολιτικές λιτότητας που εδώ και 10 χρόνια έχουν γίνει η πραγματικότητα στη χώρα, «ροκάνισαν» ένα ακόμη κυβερνητικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήταν μια από τις βασικές αιτίες της εκκωφαντικής εκλογικής συντριβής σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η ακτινογραφία των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές έδειξε πως τα εθνικά θέματα, όπως οι Πρέσπες, δεν αποτέλεσαν το κεντρικό πολιτικό επίδικο, αλλά το μνημόνιο που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε.
Όλες οι κυβερνήσεις που ιστορικά έλαβαν αποφάσεις υλοποίησης μνημονίου έχουν μικρό βίο. Το στοιχειώδες απόθεμα συναίνεσης που δίνει ο λαός σε αυτές τις κυβερνήσεις έχει και γρήγορη εξάντληση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ΠΑΣΟΚ κινδύνεψε να εξαφανιστεί από τον χάρτη, έπρεπε να σκεφτεί πως δεν θα μπορούσε να παραμείνει «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς».
Για το μέγεθος της ήττας, που είναι μια διαφορετική παράμετρος, ευθύνεται το γεγονός ότι η δομή του κόμματος – και αυτό φαίνεται και από τη δράση της Νομαρχιακής του στη Μαγνησία – έχει αδυναμία να αφουγκραστεί τις κοινωνίες. Ο κομματικός κόσμος δεν εργάζεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να παρακολουθήσει τους πολίτες, ερχόμενη σε σύγκρουση με τις ανάγκες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Μαγνησία το θέμα της καύσης σκουπιδιών.
Μπορείς να δηλώνεις αριστερός και να αρνείσαι να παρακολουθήσεις τι συμβαίνει στην κοινωνία, όταν μάλιστα τα ρεύματα σε συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις είναι πλειοψηφικά; Η ανεπάρκειά τους εντός του κομματικού μηχανισμού στην κατανόηση των προβλημάτων ήταν δομική και η σύγκρουση με τα μέλη του κόμματος στην αυτοδιοίκηση μεγάλη.

Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Ο πρώτος των ευρωεκλογών έχει το «πάνω χέρι» μέχρι τις 7 Ιουλίου. Η ΝΔ δεν θέλει να συζητήσει προγραμματικά. Δεν τη συμφέρει να το πράξει, γιατί όσα καταγράφονται ως συμπεριφορές που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε καθίζηση, η ΝΔ αφενός τα έχει βιώσει, αφετέρου δεν έμαθε από τα παθήματά της και πορεύεται με την ίδια σημαία. Το παρατηρεί κανείς και από τον ανύπαρκτο, απόντα επίσης από την κοινωνία, κομματικό μηχανισμό στη Μαγνησία.
Προγραμματική αντιπαράθεση δεν θα υπάρξει για να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης τον βαθμό της ικανότητας Τσίπρα – Μητσοτάκη για μια στέρεα αποτύπωση της πραγματικότητας που μας περιμένει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το