Τοπικά

Κολυνδρίνη: Το Κράτος πρέπει επιτέλους να δει το θέμα της μόνιμης στελέχωσης των υπηρεσιών

Η έλλειψη χρημάτων και προσωπικού αποτελεί για ακόμη μία φορά το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, δήλωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς ρεμάτων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ, ενώ επίκειται δημοπρασία για εργασίες ακόμη 500.000. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την οριοθέτηση- διευθέτηση των τεσσάρων μεγάλων υδατορεμάτων στη Σκιάθο που οδηγούν σε έργο 2,5 εκ.ευρώ .
Τα τεχνικά δελτία έχουν σταλεί στο Υπουργείο και αναμένεται η χρηματοδότηση ενώ ζητήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα άλλες 500.000 ευρώ για να καθαριστούν τα ρέματα της Σκιάθου.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία 200.000 ευρώ στη Σκόπελο, ενεργοποιήθηκαν τα μητρώα μηχανημάτων από ιδιώτες στη Μαγνησία και ολοκληρώθηκε εργολαβία ύψους 1 εκ. ευρώ για αποχιονισμό.

«Δεν μπορεί να μεταφέρεται με τον Κλεισθένη η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων στις περιφέρειες χωρίς καμία αντίστοιχη μετακύληση οικονομικών πόρων» υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.
«Εκταμιεύουμε χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα εις βάρος άλλων δαπανών, όπως η κοπή χόρτων, διαγραμμίσεις για να μπορέσουμε να καλύπτουμε τοπικά τους καθαρισμούς των υδατορεμάτων. Γιατί ουσιαστικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν μιλάμε για 8.000 χιλιόμετρα σε ένα νομό».
Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
«Καλά είναι τα οχτάμηνα, αποτελούν μία λύση ανάγκης, όμως οι χειριστές, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμους υπαλλήλους, επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό που να γνωρίζει την περιοχή. Αυτή τη στιγμή με τα λίγα κάνουμε πολλά αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Αναφορικά με τα έργα στο Ανατολικό Πήλιο, η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει προχωρήσει σε προσωρινές αποκαταστάσεις. Ξεκίνησε η σύνταξη μελετών , που ήταν υποχρέωση του υπουργείου αλλά δεν είχε κάνει. Η μία μελέτη μεταφέρθηκε μετά από 3 μήνες γιατί αμφισβητήθηκε η μονιμότητά της.
Δημοπρατήθηκαν όμως 4,6 εκ. ευρώ μέχρι να υπογραφεί σύμβαση, θα περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες και τα έργα των οριστικών αποκαταστάσεων θα αρχίσουν να γίνονται από τον Φεβρουάριο.
«Έχουμε να περάσουμε έναν χειμώνα με τις προσωρινές αποκαταστάσεις, με δρόμους που φεύγουν γιατί οι υδροφόροι ορίζοντες δημιουργούν υποσκαφές από κάτω. Και εμείς θα πηγαίνουμε για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε και στο θέμα των εθελοντικών ομάδων.
«Ενώ προβλέπονται οι εθελοντικές ομάδες στο Συντονιστικό, ωστόσο δεν έχουν προβλέψει επιλέξιμη δαπάνη για τις βενζίνες των ομάδων. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πυροσβεστική. Συνεργαζόμαστε μαζί τους αλλά δεν μας αφήνουν να τους αλλάξουμε 4 λάστιχα από το όχημα τους».

Ετοιμότητα των υπηρεσιών
Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε πως η υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα και πως υπάρχει η θέληση για συνεργασία.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος από την 32η ΤΑΞΑΣ ανέφερε πως η Ταξιαρχία διαθέτει δύο λόχους με 85 άνδρες στον κάθε ένα που βρίσκονται σε επιφυλακή, 55 άτομα σε ετοιμότητα μίας ώρας, μία διμοιρία με εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό, μία εφεδρική διμοιρία, ένα ερπιστριοφόρο καθώς και δύο ομάδες που μπορούν να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ακόμη πρόσθεσε πως τα μηχανήματα συντηρήθηκαν και υπάρχει τμήμα στην Ταξιαρχία σε 24ωρη βάση. «Αυτό που μας δυσκολεύει είναι τα καύσιμα. Υπάρχει πλαφόν και προβλέπεται για την εκπαίδευση» δήλωσε ο ίδιος.
Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου σημείωσε πως υπάρχει διαγωνισμός για τον καθαρισμό 8 ρεμάτων, προμήθεια αλατιού και μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος η καταγραφή 48 ιδιοκτητών μηχανημάτων. «Έχουμε χειριστές αλλά δεν έχουμε μηχανήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Νοτίου Πηλίου ευχαρίστησε αστυνομία, πυροσβεστική, στρατό, λιμενικό και εθελοντές για τη συνδρομή τους. « Όλα αυτά τα μηχανήματα παρέλασαν και έδωσαν ζωή στον Πλατανιά και τη Μηλίνα. Για τους μικρούς χείμαρρους η δική σας προσπάθεια έδωσε αποτελέσματα. Οι κίνδυνοι όμως είναι άπειροι και θα βάλουμε τα δυνατά μας».
Πρόσθεσε πως τα χρήματα είναι ελάχιστα και πως θα πρέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συνδράμει.
Αγανακτισμένος εμφανίστηκε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. «Η κατάσταση είναι εφιαλτική και δεν βγαίνει άκρη. Μετά το Μάτι ψάχνουν που θα κρεμάσουν κουδούνια, ενώ η κατάσταση είναι χαοτική» σημείωσε ο ίδιος.

“Καρκίνος” το θέμα εκκένωσης των οικισμών σε περίπτωση ανάγκης 

Ο ίδιος εξήγησε πως η νομοθεσία ορίζει πως ο Δήμος πρέπει να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για να καθαριστεί και πως αν δεν το κάνει, ο Δήμος μπορεί να κάνει μήνυση στον ιδιοκτήτη. «Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε για ένα ακαθάριστο οικόπεδο. Ψάχνουμε τον ιδιοκτήτη, και μας λέει ότι το μεταβίβασε στα παιδιά του. Μετά από πολλά τηλέφωνα μαθαίνουμε πως ο ιδιοκτήτης είναι 90 ετών και ζει στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πέρσι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έστειλε 25 επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδου ενώ φέτος 125.
«Σε έναν δήμο με 54 οικισμούς, ποιο είναι το σχέδιο εκκένωσης στην Άφησσο; Είναι από τα θέματα που αποτελεί ¨καρκίν層

Ο υπάλληλος της πολιτικής προστασίας στον Δήμο Ρ. Φεραίου χαρακτήρισε τον εαυτό του γραφικό καθώς επί 4 χρόνια επισημαίνει τα ίδια προβλήματα. Αναφέρθηκε στην έλλειψη μηχανημάτων στον Δήμο αλλά και στην πλημμύρα του 2018 που «έπνιξε» τα Κανάλια, υποστηρίζοντας πως αν το φαινόμενο κρατούσε άλλη μία ώρα, θα υπήρχαν θύματα.
«Εγώ φταίω που κάποιος ανεγκέφαλος έκλεισε το ρέμα στα Κανάλια; Με τι να το αποκαταστήσω, ποιος θα κάνει τη μελέτη και ποιος θα χρηματοδοτήσει ένα έργο με κόστος άνω των 3,5 εκ. ευρώ» .

Από την πολιτική προστασία του Δήμου Αλμυρού, ο εκπρόσωπος μίλησε για «απουσία» του κράτους και επισήμανε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον Δήμο και ειδικότερα στην Ανάβρα και στον ορεινό όγκο.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών μικρών μηχανημάτων στάθηκε στην ανάγκη για άμεση πληρωμή με την Δ. Κολυνδρίνη να του απαντάει πως δεν είναι μεγάλη η καθυστέρηση του ενός μήνα.

Για την προσπάθεια να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή μίλησε ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ. «Έχουμε μόνιμα το άγχος να μην χαθεί ζωή. Όταν πρέπει ένα όχημα να φύγει μακριά, όπως στην Ανάβρα, και τυγχάνει να εγκλωβιστεί στα χιόνια, τότε στερείται από τις ανάγκες του Βόλου» ανέφερε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το