Τοπικά

Κολυνδρίνη: Τι έδειξαν οι μετρήσεις στον Παγασητικό – Απάντηση σε ερώτηση της παράταξης “Θεσσαλών Συμπολιτεία”

«Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, που διενεργήθηκαν διαδοχικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στην έξοδο του αγωγού λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, εντός και εκτός λιμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν επιβάρυνση στα σημεία εξόδου του αγωγού λυμάτων και για αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιβολής προστίμου στη ΔΕΥΑΜΒ», σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου απάντηση σε ερώτηση της παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία» για τα θέματα που αφορούσαν στη λειτουργία του βιολογικού και τους ελέγχους που έδειχναν εξαγωγή μικροβιακού φορτίου αλλά και για τη ρύπανση στο λιμάνι. Ανέφερε πως «το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας πραγματοποίησε διαδοχικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στον Λιμένα Βόλου στις 6 Απριλίου, στις 11 και στις 12 Απριλίου του 2017, όπου από τα αποτελέσματα προέκυπτε επιβάρυνση.
Την ίδια ημέρα στις 12 Απριλίου εστάλη επιστολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και το Τμήμα Περιβάλλοντος με κοινοποίηση προς τη ΔΕΥΑΜΒ όπου τους καλούσε να ελεγχθούν όλοι οι αγωγοί όμβριων υδάτων που έχουν απόληξη έμμεσα ή άμεσα στη θάλασσα, οι χείμαρροι, αλλά και να ελεγχθούν τα σκάφη που ελλιμενίζονται εκεί, ή και οποιαδήποτε άλλη αιτία ή βλάβη μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης ήλεγξε όλους τους αγωγούς ομβρίων που οδηγούν στον Ξηριά.

Στις 20 Απριλίου με επιστολή προς τη Διεύθυνση Υγείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, τον Οργανισμό Λιμένος και τη ΔΕΥΑΜΒ, με κοινοποίηση προς την Εισαγγελία Βόλου και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, όπου αναφέρονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων θαλασσινού νερού στο Λιμάνι του Βόλου από τα οποία προέκυπτε μικροβιακή επιβάρυνση και ζητούσε από τους αποδέκτες της επιστολής σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ να ελεγχθεί το δίκτυο ομβρίων που καταλήγει στο Λιμάνι, καθώς και το δίκτυο ακαθάρτων.

Την επομένη ημέρα 21 Απριλίου απέστειλε νέα επιστολή με τους ίδιους αποδέκτες όπου διαβίβαζε τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού από το Λιμάνι του Βόλου σε ότι έχει να κάνει με τα βαρέα μέταλλα και από τα αποτελέσματα δεν προέκυπτε καμία επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα.
Στις 26 Απριλίου αποστέλλεται επιστολή για να συγκληθεί Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος , το οποίο και συγκλήθηκε στις 4 Μαΐου.

Επίσης στις 4 Μαΐου 2017 γίνεται επίσης έλεγχος στον Λιμένα Βόλου, όπου παρατηρείται μικροβιακή επιβάρυνση, ενώ στις 14 Ιουνίου τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων δείχνουν ότι τα νερά στις κολυμβητικές περιοχές «Παραλία Αναύρου» και «Πλάκες» (κοντινές στο λιμάνι παραλίες με έντονο το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν τις προηγούμενες ημέρες), είναι εξαιρετικής ποιότητας που δεν εμφανίζουν επιμόλυνση και πληρούν τις προδιαγραφές για κολύμβηση, με το πρόβλημα να περιορίζεται μόνο εντός Λιμένος απ’ όπου και ελήφθησαν δείγματα.
Το δείγμα που λήφθηκε εντός του Παλαιού Λιμένα Βόλου, που δεν είναι κολυμβητική περιοχή, εμφανίζει μικρόβια, δεδομένου ότι ελήφθησαν από την πυκνή επιπλέουσα μάζα πλαγκτονικών κυττάρων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια, ότι η μικροβιολογική χλωρίδα η οποία είναι αυξημένη σε χώρους που υπάρχουν λιμενικές δραστηριότητες επικολλάται και συγκεντρώνεται σε αιωρούμενα σωματίδια με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγαλύτεροι αριθμοί μικροβίων, σύμφωνα με την επιστημονική ερμηνεία των ειδικών». Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους αρνείται κατ’ επανάληψη να πάρει δείγμα λύματος, διότι αναλύει μόνο δείγματα που έχουν να κάνουν με τρόφιμα. Έχει προσκομίσει στον εισαγγελέα τα αποτελέσματα μετρήσεων αποστέλλοντας και σχετικές επιστολές.

Καθαρές οι ακτές
Kατά την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου 2017 η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους θαλασσινού νερού από 87 σημεία δειγματοληψιών στις κολυμβητικές ακτές όλων των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα των διενεργηθέντων δειγματοληψιών και μικροβιολογικών δοκιμών δεν διαπιστώθηκε καμία υπέρβαση των ορίων της οδηγίας 2006/7/ΕΚ σχετικά με τα όρια των νερών κολύμβησης για τα παράκτια και μεταβατικά ύδατα.
Με βάση τις ανωτέρω μετρήσεις, επιτρέπεται η χρήση των θαλάσσιων νερών για κολύμβηση σε όλες τις ακτές κολύμβησης των Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, διότι πληρούν τα πρότυπα της κείμενης νομοθεσίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Επισημαίνουμε ότι σε όλες και στις πλησιέστερες ακτές στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, επιτρέπεται η χρήση των θαλάσσιων νερών για κολύμβηση διότι πληρούν τα πρότυπα της κείμενης νομοθεσίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης και χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής και αρίστης ποιότητας.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δόθηκαν 120.000,00€ μέσω ΕΣΠΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το