Τοπικά

Κολυνδρίνη: Παράνομη η ΑΓΕΤ- Προχώρησε στην εναπόθεση του φορτίου σε προσωρινό χώρο

Το υλικό των σκουπιδιών που προορίζεται για καύση στην ΑΓΕΤ εναποτέθηκε προσωρινά σε αποθήκη της προβλήτας του εργοστασίου, πράγμα που είναι παράνομο. Η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε πως όλοι οι έλεγχοι έγιναν με διαύγεια και διαφάνεια, ενώ οι ίδιες διαπιστώσεις έγιναν και από το Λιμεναρχείο. Την παρέμβαση της εισαγγελίας ζητά η Επιτροπή Αγώνα. Η κ. Κολυνδρίνη σε ανακοίνωσή της τονίζει:

Στα πλαίσια της διαύγειας, της εντιμότητας και της αντικειμενικότητας που διέπει κάθε μας πράξη, σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 11 το βράδυ, πλοίο ελλιμενίστηκε στο χώρο της ΑΓΕΤ, μεταφέροντας 2.500 τόνους εναλλακτικό καύσιμο, με κωδικό ΕΚΑ 19.12.10.

Κλιμάκιο της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων βρισκόταν ήδη εκεί όπου και ήλεγξε όλα τα παραστατικά στοιχεία που θα έπρεπε να συνοδεύουν το εν λόγω φορτίο. Συγκεκριμένα άδεια διασυνοριακής μεταφοράς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δελτία δεδομένων ασφαλείας (MSDS) και χημικές αναλύσεις.

Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου άρχισε η εκφόρτωση από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Η εκφόρτωση, μέρους του φορτίου περίπου 1.100 τόνοι, έγινε παρουσία κλιμακίου της Δ/νσης Ανάπτυξης και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και πιστοποιημένου εργαστηρίου που έκανε δειγματοληψίες σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σήμερα Τρίτη 9 Οκτωβρίου συνεχίζεται η ίδια διαδικασία, παρουσία και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, μέλη της οποίας ενημερώθηκαν από τη δική μας Δ/νση για την άφιξη του εν λόγω φορτίου. Η εκφόρτωση εναλλακτικού καυσίμου πραγματοποιείται με γερανό και μεταφέρεται με περονοφόρα οχήματα σε ανυψωτικό μηχάνημα στο χώρο του Λιμανιού και μέσω μεταφορικής ταινίας στις αποθήκες του εργοστασίου.

Ο έλεγχος από το κλιμάκιο της Δ/νσης Ανάπτυξης και του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφορούσε στη τήρηση των όρων για την εκφόρτωση και τη συσκευασία των δεματίων εναλλακτικού καυσίμου – επισήμανση αυτών- ενώ το πιστοποιημένο εργαστήριο συνέχισε τη δειγματοληψία, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3339/Β/2014), ένα δείγμα ανά χίλιους τόνους φορτίου.

Κατά η διάρκεια του ελέγχου, παρουσία και του Λιμεναρχείου, διαπιστώθηκε παράβαση σε ότι αφορά τον προσωρινό χώρο εναπόθεσης του φορτίου, κάτι που δεν προβλέπεται από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Για αυτό το λόγο θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Όπως ανέφερε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, «Η λειτουργία όλων των βιομηχανιών γίνεται με βάση συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία εγκρίνει και αποφασίζει το Υπουργείο, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να είναι αντίθετη, κάτι που το έχουμε εκφράσει πολλές φορές, προς όλες τις κατευθύνσεις και με σχετική απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και με ειδική συνεδρίαση στο Βόλο. Από εκεί και πέρα φροντίζουμε για τον συνεχή και αυστηρό έλεγχο των βιομηχανιών και δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές που μας διέπουν όλα αυτά τα χρόνια, όπως το έχουμε εξάλλου αποδείξει. Μέλημά μας είναι η υγεία όλων μας, η προστασία του περιβάλλοντος και με γνώμονα αυτά τα δύο, υπηρετούμε τον τόπο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το