Κόσμος

Κολομβία: Διώξεις σε βάρος 22 στρατηγών για εξωδικαστικές εκτελέσεις

στρατηγοί

Οι εισαγγελικές αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν χθες ότι άρχισαν έρευνα σε βάρος 22 στρατηγών για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε υποθέσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο γενικός εισαγγελέας Εδουάρδο Μονταλέγκρε, ο οποίος συναντήθηκε προχθές Σάββατο με οικείους των θυμάτων.

Έχουν υπάρξει πάνω από 800 καταδίκες σε βάρος στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας για τέτοιου είδους εγκλήματα, επισήμανε ο Μονταλέγκρε.

Περίπου 2.000 πρόσωπα αντιμετωπίζουν έρευνες, με τους 1.573 να ανήκουν στο στρατό. Εξ αυτών, οι 501 είναι αξιωματικοί.

Περίπου 4.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο από τον στρατό της Κολομβίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις διαπράχθηκαν κυρίως από στρατιωτικούς, που διατείνονταν ότι τα θύματά τους ήταν αντάρτες που έχασαν τη ζωή τους σε μάχες—ώστε να εξασφαλίζουν προαγωγές, παρασημοφορήσεις κι επιδόματα. Το σκάνδαλο αυτό έγινε γνωστό στην Κολομβία με την ονομασία “falsos positivos” (“ψευδώς θετικά αποτελέσματα”, στην ορολογία των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών).

Η Κολομβία σπαράσσεται επί 50 χρόνια από μια σύρραξη στην οποία συμμετέχουν ο στρατός, οργανώσεις αριστερών ανταρτών (FARC, ELN), ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 5,3 εκατομμύρια άλλους.

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και η κυβέρνηση διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα από τον Νοέμβριο του 2012.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το