Ελλάδα

Κολχικίνη: Η πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Για την μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα διαπρεπών Ελλήνων επιστημόνων και αφορά την αποτελεσματικότητα χορήγησης της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Open TV η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος εταιρείας εντατικής θεραπείας.

«Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι πανάκεια για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κολχικίνη βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν οξεία στεφανιαία νόσο να θεραπευτούν πιο γρήγορα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιδέα ήταν οι ασθενείς να ξεκινήσουν τη χορήγηση της κολχικίνης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών έχουν προσβολή του μυοκαρδίου» ανέφερε αρχικά η κυρία Κοτανίδου. «Το φάρμακο είναι παλιό και γνωστό και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ασθένειες» συμπλήρωσε η γιατρός.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η μελέτη έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με κορωνοϊό είπε πως «αυτή τη στιγμή ο Καναδάς ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη μελέτη η οποία περιλαμβάνει πάνω από 6.000 ασθενείς. Συγχρόνως με τον Καναδά ξεκινάμε και εμείς μία παρόμοια μελέτη και ελπίζω σύντομα να έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα» υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου.
Κληθείσα να απαντήσει στο πότε θα υπάρξει κάτι αποτελεσματικό σχετικά με τον κορωνοϊό σημείωσε πως «η δική μας αγωνία είναι εξίσου μεγάλη. Αν θα μπορούσαμε να έχουμε αύριο το φάρμακο θα το έχουμε. Τα πιο πρώιμα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ικανός αριθμός ασθενών στις μελέτες που τρέχουν σε όλο τον κόσμο».

Ακόμη η πρόεδρος της εταιρείας εντατικής θεραπείας ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν πρέπει να παίρνει ούτε ασπιρίνη χωρίς ιατρική συμβουλή». «Περιμένουμε να μην υπάρχει αύξηση των ασθενών που κάνουν εισαγωγές στις ΜΕΘ. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε δει επιβάρυνση του συστήματος υγείας και μετά από το πικ θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακά μία πτωτική τάση» ανέφερε ακόμη η κυρία Κοτανίδου.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι δεκαπέντε μέρες συμπτίπτουν με την περίοδο επώασης του ιού τόνισε πως «ο λόγος που αναφέρομαι στις δύο εβδομάδες είναι ότι παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα και επειδή όπως φαίνεται στα υπόλοιπα κράτη τα πράγματα έχουν φτάσει σχεδόν στο πικ τους. Εμείς ως χώρα βρισκόμαστε σε χαμηλή καμπύλη και ελπίζουμε να μην έχουμε καμία υπερβολική αύξηση που να θυμίζει Ιταλία και Ισπανία. Πιστεύω λοιπόν ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε βγει από τη αυτή τη δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε τόσο καιρό».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το