Τοπικά

«Κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κρουσμάτων κορωνοϊού

Ένα κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κρουσμάτων κορωνοϊού ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο πολλούς συμπολίτες με τα συμπτώματα να διαρκούν ακόμη και μια εβδομάδα και να τους θέτουν εκτός οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Βέβαια μπορεί ο κορωνοϊός να έχει υποχωρήσει και τα στελέχη του να είναι πιο ήπια σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, όμως την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει ιώσεις που θεωρούνται από τους γιατρούς πιο επιθετικές.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως «έχουμε επιστρέψει ήδη στην κανονικότητα και αφήνουμε την πανδημία πίσω μας. Ενδεικτικά τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν αυτό, καθώς πέρυσι και πρόπερσι τέτοια περίοδο είχαμε στις ΜΕΘ 600 διασωληνωμένους και τώρα λίγο πάνω από 80. Η διαφορά είναι εμφανής, όπως και ότι οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό είναι επίσης πολύ λίγοι. Και νομίζω ότι έτσι θα πάμε πλέον».
Ο πρώην πρύτανης πρόσθεσε πως «βέβαια στην Ελλάδα παραμένει ακόμη η ψυχολογική συνέπεια του κορωνοϊού και ο κόσμος αντιδρά με υπερβολή στα τεστ. Στην Ελλάδα κάνουμε δέκα φορές περισσότερα τεστ σε σχέση με το εξωτερικό.

Πριν λίγες μέρες το 6,8% του ελληνικού πληθυσμού έκανε τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν μόλις 0,8%.
Στο εξωτερικό η συζήτηση για τον κορωνοϊό δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Ο κόσμος εκεί δεν κάνει τεστ, όταν έχει συμπτώματα, αλλά παραμένει για λίγες μέρες σπίτι του για να αναρρώσει, όπως έκανε και προ πανδημίας με τις ιώσεις.
Μόνο στην Ελλάδα κάνουμε τόσα πολλά τεστ και μας έχει γίνει συνήθεια. Τα τεστ μπορούμε να τα κάνουμε, αν θα πάμε στο Νοσοκομείο ή σε ένα Γηροκομείο. Επίσης για ένα νοσηλευόμενο στο Νοσοκομείο, είναι χρήσιμο να κάνουμε τεστ για να δούμε ποιο αντιικό φάρμακο θα του παρέχουμε. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υπερβολή που παρατηρείται στην κοινωνία για τα τεστ. Οι διεθνείς οδηγίες αναφέρουν πως ακόμη και αυτός που έχει κορωνοϊό, αν περάσουν πέντε μέρες και δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, μολονότι είναι θετικός, φορώντας βέβαια μάσκα. Και αυτό γιατί ο κορωνοϊός έχει πλέον χαρακτηριστικά μιας ίωσης».
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στη φετινή γρίπη λέγοντας πως «δεν αναμένεται να είναι κάτι το ανησυχητικό. Βέβαια χρειάζεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αλλά η εμπειρία από το νότιο ημισφαίριο μας δείχνει μια ελεγχόμενη κατάσταση».

Νωρίτερα φέτος οι γριπώδεις συνδρομές
Ωστόσο λόγω της αποστασιοποίησης των δύο προηγούμενων ετών διαπιστώνεται πως ήρθαν νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια κάποιες γριπώδεις συνδρομές.
«Προ πανδημίας αυτές τις ιώσεις και τις γριπώδεις συνδρομές τις βλέπαμε λίγο αργότερα, μετά τα Χριστούγεννα, φέτος, όμως ήρθαν νωρίτερα, γιατί με τις μάσκες και την αποστασιοποίηση οι πολίτες ήταν αθωράκιστοι» είπε ο κ. Γουργουλιάνης.
Με αφορμή τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά, ο καθηγητής ρωτήθηκε, αν θα πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, λέγοντας πως αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Έξαρση στις ιώσεις
Ο παθολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «παρατηρείται αυτή την περίοδο έξαρση στις ιώσεις που αρκετές φορές ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Υπάρχουν οι ιώσεις του αναπνευστικού που ορισμένες φορές κάνουν επιπλοκή και χρειάζεται ο ασθενής να λάβει αντιβίωση και του γαστρεντερικού με διάρροιες, εμετούς. Επίσης υπάρχει σε μικρότερη ένταση και η γρίπη, ενώ δεν ξεχνάμε και τον κορωνοϊό που βέβαια τα στελέχη του αυτά που επικρατούν τώρα είναι πιο ήπια σε σχέση με το 2020 και το 2021. Φαίνεται πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο με τις ιώσεις και τη γρίπη που θα μας συνοδεύουν και τον Ιανουάριο, ίσως και τον Φεβρουάριο. Γνωρίζουμε ανέκαθεν ότι υπάρχει ένα διάστημα 40-60 ημερών με έντονη παρουσία των ιώσεων και αυτό διανύουμε τώρα».
Οι γιατροί συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, αλλά και τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το