Ελλάδα

“Κόκκινος συναγερμός” στο Μαξίμου για την ένταση με τις σημαίες

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί πλέον στο Μαξίμου για την τακτική της συνεχιζόμενης έντασης που έχει επιλέξει η γειτονική χώρα, με τελευταίο κρούσμα τη “μάχη της σημαίας” στη νησίδα Ανθρωποφάς.
Ένα πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί ωστόσο να καλύπτει το εάν τελικώς η τουρκική πλευρά προχώρησε στο κατέβασμα ελληνικής σημαίας από κάποια νησίδα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύδει πάντως χθες ότι υπήρξε παραβίαση ελληνικού εδάφος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αθήνα βρίσκεται σε κλίμα επαγρύπνησης, ενώ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε μετά τα όσα διαδραματίστηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης πως «βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο». Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ρ/φ του Πρώτου Θέματος, ο κ. Κουβέλης επανήλθε μάλιστα λέγοντας τα εξής: Aν και «εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα».

Η τριπλή σημειολογία
Η αναβάθμιση της κλιμάκωσης ήρθε 24 μόλις ώρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο, με την οποία ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς συμβολισμούς.
Σημειώθηκε ωστόσο επίσης και λίγα μόλις 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ με την οποία ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφραζε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου. Στη συγκεκριμένη επικοινωνία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει «να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον». Οι προσδοκίες του Μαξίμου πως διαψεύστηκαν γρήγορα.

Ένα τρίτο στοιχείο, είναι πως οι δηλώσεις Γιλντιρίμ στις οποίες εκτός από τον ισχυρισμό ότι τούρκοι κατέβασαν ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάς, επανέφερε συνολικά τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” σημειώνοντας πως “υπάρχουν βραχονησίδες που δεν καθοριστεί η κυριαρχία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στα Ίμια (Καρντάκ)” έλαβε χώρα ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ βρισκόταν στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο κ. Στόλντενμπεργκ είχε υποστηρίξει ότι η ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες στο Αιγαίο είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Το καλό και και το κακό σενάριο
Σε κάθε περίπτωση αναλυτές βάζουν στο τραπέζι ένα καλό και ένα κακό σενάριο για τα όσα υποστηρίζει η Αγκυρα ότι έγιναν στη νησίδα Ανθρωποφάς. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, το περιστατικό δεν συνέβη, τουτέστιν δεν υπήρξε κατέβασμα σημαίας και οι χθεσινές δηλώσεις ανώτατων τούρκων αξιωματούχων αποτελούν μια προσπάθεια προπαγάνδας και διατήρησης μιας στρατηγικής ελεγχόμενης έντασης.
Σύμφωνα με το κακό σενάριο, το περιστατικό έλαβε χώρα και η Αγκυρα δεν αποκλείεται τις επόμενες τις ώρες να παρουσιάσει και σχετικό βιντεοσκοπημένο υλικό. Σε αυτό το δεύτερο, κακό, σενάριο, εκτός από την ίδια την παραβίαση ελληνικού εδάφος, θα υπάρξει και σοβαρή πολιτική ζημιά, αφού έχει προηγηθεί επίσημη κυβερνητική διάψευση από την ελληνική πλευρά. Θα δοθεί έτσι η εικόνα ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τι συμβαίνει σε μια κρίσιμη περιοχή.

Χουριέτ: Ειδοποιήθηκε η Αθήνα
Εν τω μεταξύ, μια νέα εκδοχή για το τι έγινε στη νησίδα Μικρός Ανρθωποφάς έδωσε ο τουρκικός Τύπος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές και ζήτησαν να κατέβει η σημαία.
Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.

Ο Τσίπρας στο Καστελόριζο
Σε αυτό το κλίμα, ο Τσίπρας μεταβαίνει στο Καστελόριζο όπου αναμένεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το