Οικονομία

Κόκκινος συναγερμός για δάνεια σε real estate και ξενοδοχεία

louketo

Τα ξενοδοχεία και το real estate αποτελούν τους δύο κλάδους αιχμής σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων τους, καθώς, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

«Αναμφισβήτητα η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, κατά τη διάρκεια του 11ουRED Business Forum, υποστηρίζοντας πως οι κλάδοι των ακινήτων και των κατασκευών αντιπροσωπεύουν περίπου το 16% της συνολικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.
«Η ποιότητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου εμφανίζεται χειρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των υπολοίπων κλάδων και συνδέεται με τις πιέσεις στις εμπορικές αξίες και τα μισθώματα τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίες συνεχίστηκαν το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».
Ενδεικτικά, πέρυσι οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%, έναντι μείωσης 7,5% το 2014. Σωρευτικά οι τιμές των διαμερισμάτων, σε ονομαστικούς όρους, μειώθηκαν κατά 41,3% από το 2008.
Μείωση 30%
Οσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2010 έως τέλος του 2015 οι ονομαστικές αξίες των γραφειακών χώρων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν περίπου κατά 30%.

Ο κ. Μητράκος, κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν έμφαση σε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς η τρέχουσα πρακτική βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων οδηγεί σε παράταση του προβλήματος και δεσμεύει πολύτιμους παραγωγικούς πόρους.
Το 2015, από δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, περισσότερα από τα μισά (54%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Αυτά επιμερίζονται περίπου ισόποσα σε καταγγελμένα, σε δάνεια σε καθυστέρηση και δάνεια που εξυπηρετούνται μέχρι στιγμής, ωστόσο εκτιμάται από τις τράπεζες ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα άμεσα (δάνεια αβέβαιης είσπραξης).

Αναφερόμενος στην κλαδική διάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης, CEO της 8GCapital Partners, υπογράμμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα μεγάλα χαρτοφυλάκια είναι της τάξης των 50 δισ., ενώ από αυτά το ένα τρίτο είναι πάνω από 10 εκατ., το ένα τρίτο μεταξύ 1 και 10 εκατ. και τα υπόλοιπα κάτω του 1 εκατ. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, τα ξενοδοχεία και το real estate αποτελούν το 37% των δανείων και μαζί αποτελούν το ένα πέμπτο όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας.
Μάλιστα, από χορηγήσεις περίπου 7,6 δισ. προς επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, το 49,8% καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (στα μη εξυπηρετούμενα περιλαμβάνονται εκτός από αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και εκείνα που δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών). Επίσης έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μικρό σχετικά ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το