Ελλάδα

«Κόκκινα» δάνεια και απολύσεις στο μικροσκόπιο

Τρόικα

Μια λίστα με περίπου 20 θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σημαντικότερο τη ρύθμιση που προωθείται για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρίσκονται επί τάπητος στη συνάντησή της τρόικας με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια, που είναι σε εξέλιξη.

Τα κριτήρια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, θα θεσπίζονται κριτήρια με βάση τις ταμειακές ροές, τα μικτά κέρδη και το αντικείμενο δραστηριότητας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγαλύτερες το κριτήριο της επιλογής θα το καθορίζουν οι τράπεζες.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες καθώς η τρόικα έχει συμφωνήσει επί της αρχής.

Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα έχει ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης στην οικονομία και τον προϋπολογισμό.

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνατηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να εξαταστεί το θέμα των 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Χθες πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικα, συζητήθηκε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο και το πως θα προχωρήσει η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το