Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Σε τρεις φάση η λύση για το ζήτημα – Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

«Η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ο οποίος μιλά για ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθούν η ευρωστία και η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε αυτές καταθετών και επενδυτών. Παράλληλα, η επίτευξη αυτού του στόχου θα δώσει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παράσχουν χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, κάτι που σήμερα είναι δύσκολο με βάρη ύψους 80 δισ. ευρώ από τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση θα προωθήσει τόσο το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηας (ΤΧΣ) όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, η λύση του προβλήματος περνά μέσα από τα εξής τρία στάδια:

  • Πρώτον, τη συνέχιση των προσπαθειών των διοικήσεων των τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
  • Δεύτερον, στην ενεργοποίηση του συστήματος εγγυήσεως περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme), το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης και θα τεθεί στη διάθεση των τραπεζών το φθινόπωρο.
  • Τρίτον, την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το