Άρθρα

Κόκκινα δάνεια: Η σημερινή πραγματικότητα – προτάσεις για λύση

Του Γιάννη Τσιμβρακίδη*

Ο «Οδυσσέας», οξυδερκής και ευφυής, σε αντιδιαστολή με τον… «Ηρακλή» της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί τον ελληνικό λαό «κόπρο του Αυγεία» που πρέπει να… εκκαθαριστεί, εξαγνίζει το τραπεζικό σύστημα με την εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» και δημιουργεί έναν σταθερό μηχανισμό αντιμετώπισής τους, τερματίζοντας τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς των μικρομεσαίων περιουσιών και τον φαύλο κύκλο που υπονομεύει και τις τράπεζες και την κοινωνική συνοχή.
Αναλυτικά:

Ιδρύεται Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), στην οποία μεταφέρονται άμεσα από τις τράπεζες όλα τα «κόκκινα δάνεια».
Στις τράπεζες παρέχονται τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ ίσης ονομαστικής αξίας.
Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικών χώρων, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί.

Ιδρύεται Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτών πολιτών. Αυτό το συμβούλιο συντάσσει κανόνες εντοπισμού των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών», των οποίων τα ακίνητα διακρατεί η ΔΕΑΔΙΧ. Για πρώτες κατοικίες, λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο «Οδυσσέας» κρατά «παγωμένα» στα βιβλία της τα «κόκκινα δάνεια». Οι δανειολήπτες καταβάλλουν μια μηνιαία εισφορά «διατήρησης δικαιώματος χρήσης και συνιδιοκτησίας», το ύψος της οποίας προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα τρίτο των καθαρών εισοδημάτων του δανειολήπτη. Όταν η αγορά ανακάμψει και η αξία του ακινήτου υπερβεί την ονομαστική αξία του δανείου γίνεται η τελική διευθέτηση.
Το ΜέΡΑ25 δίνει την οριστική λύση σε μια ανοιχτή πληγή που μπορεί και πρέπει να κλείσει.

*Ο Γιάννης Τσιμβρακίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25 και της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου & Κινηματικής Εξόρμησης (ΟΕΣΚΕ) – Σύνδεσμος Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το