Τοπικά

Κοινοβουλευτική αναφορά για τη μη επιβολή φόρου επιτηδεύματος στους μη κερδοσκοπικούς συλλόγους

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, κατέθεσε, σήμερα κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λ. Μενδώνη, στηρίζοντας το αίτημα του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ», για εξέταση της μη επιβολής και καταβολής ετήσιου φόρου επιτηδεύματος στους μη κερδοσκοπικούς συλλόγους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Μακρή:
“Συγκεκριμένα, από το 2017 και ένθεν, έχουν κληθεί πολλοί σύλλογοι, οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντικές δράσεις σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης κ.λπ. και οι οποίοι, όχι μόνο δεν επιτελούν κερδοφόρες εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και δεν έχουν λάβει ποτέ οικονομική ενίσχυση από το κράτος, να καταβάλλουν φόρο επιτηδεύματος για τις ετήσιες οικονομικές χρήσεις τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα των παραπάνω συλλόγων είναι περιορισμένα και απορρέουν είτε από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του συλλόγου – οι οποίες κυμαίνονται σε περίπου 10-12€/μέλος – είτε από τις οικονομικές ενισχύσεις των φίλων, είναι, πλέον, εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι και αδύνατο, για πολλούς από αυτούς, να αντέξουν την καταβολή του ετήσιου ποσού των 400€. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα, στο άμεσο μέλλον να απειλείται η βιωσιμότητά τους και, συνεπώς, να διακυβεύεται η λειτουργία τους”.

Κοινοβουλευτική αναφορά με τις προτάσεις των Τριτέκνων Μαγνησίας 
Η κ. Μακρή, κατέθεσε επίσης κοινοβουλευτική αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, με προτάσεις του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας, για εκπαιδευτικά ζητήματα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Προσφάτως, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Με αφορμή την ως άνω ανακοίνωση, οι προτάσεις αφορούν:
 τον συνυπολογισμό της οικογενειακής κατάστασης ως μοριοδοτούμενο προσόν πρόσληψης,
 τις μετεγγραφές φοιτητών με αναπροσαρμογή των κοινωνικών κριτηρίων,
 τις προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τριτέκνων, στη γενική και ειδική αγωγή,
 την υποδομή για δωρεάν στέγαση και σίτιση στους φοιτητές τριτέκνων οικογενειών,
 την προτεραιότητα εισαγωγής των παιδιών, τριτέκνων, που εισάγονται στους παιδικούς σταθμούς,
 την ένταξη σε νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχων ευεργετημάτων που ισχύουν και για άλλες κατηγορίες, ώστε οι τρίτεκνοι να μπορούν να αποσπαστούν ή να μετατεθούν κατά προτεραιότητα στον τόπο συμφερόντων τους.
Οι ως άνω προτάσεις αποτελούν πάγιο αίτημα του τριτεκνικού κινήματος και ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις ανάγκες που προκύπτουν από τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το