Τοπικά

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βόλου: Εξυπηρετήθηκαν 2.455 άτομα μέσα σε έξι μήνες 

Σημαντική για ακόμη φορά αποδεικνύεται η δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, καθώς πολλές οικογένειες βρέθηκαν χωρίς εισόδημα μην μπορώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα είδη για τη διαβίωσή τους. Από την 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2020, από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετήθηκαν 974 κάρτες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.455 άτομα. Από αυτά τα 1.635 είναι ενήλικες και 820 αντιστοιχούν σε ανήλικα μέλη οικογενειών. Επίσης από το πρόγραμμα του Δήμου Βόλου «σίτισης στο σπίτι» αποδόθηκαν συνολικά τους παραπάνω έξι μήνες 14.417 μερίδες φαγητού. Ο απολογισμός εξαμήνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του προγράμματος σίτισης έρχονται προς έγκριση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου την Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.
Στην ίδια συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή θα εγκρίνει τους όρους για τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού που θα αφορά στο βοτάνισμα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου-Νέας Ιωνίας και το βοτάνισμα περιαστικών δασών και περιαστικού πρασίνου προϋπολογισμού 74.276 ευρώ.
Στην Οικονομική Επιτροπή θα συζητηθεί και η μελέτη για την προμήθεια καθιστικών (παγκάκια) για κοινόχρηστους χώρους, ενδεικτικού κόστους 21.824 ευρώ.

Παρατάσεις σε έργα και μελέτες
Παράλληλα αναμένεται να δοθεί παράταση για την καταγραφή της ρυθμιστικής σήμανσης και επικαιροποίησης της βάσης δεδομένων του Δήμου Βόλου στην περιοχή μεταξύ της περιφερειακής οδού, Αναύρου και Κραυσίδωνα. Ο ανάδοχος με σχετικό αίτημα ζητεί την παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των εργασιών για έναν μήνα, δηλαδή έως τις 20 Μαρτίου, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας δεν είναι εφικτή η μετακίνησή του για την τελική συλλογή στοιχείων, αλλά και η ολοκλήρωση των εργασιών καταχώρησής τους.
Παράταση θα δοθεί και για την ολοκλήρωση του έργου διαμόρφωσης πλατείας στη Νέα Αγχίαλο (περιοχή Αλωνάκι) για τρεις μήνες, έως 12 Απριλίου μετά από αίτηση του αναδόχου.
Τέλος, θα παραταθεί κατά δύο μήνες, έως τις 6 Απριλίου, και η μουσειογραφική μελέτη εφαρμογής για τη διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου της Αργούς, μετά από αίτημα του αναδόχου.

Τρία χρόνια λειτουργίας για το Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο στον Βόλο
Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα του δικτύου δομών κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου και συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας.
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η στήριξη των συνάνθρωπων που αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης μέσα από τη δωρεάν παροχή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Άρχισε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2018 στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 (ΕΣΠΑ), η δράση του χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Βόλου. Στελεχώνεται από κοινωνικό λειτουργό-συντονιστή και φαρμακοποιό, λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-17.00, επί της οδού Τοπάλη 14 (Δίαυλος) και τηλέφωνο επικοινωνίας 2421031023.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Ευθύμιος Τζούνης δήλωσε για τα τρία χρόνια λειτουργίας της δομής: «Το Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο έχει αγκαλιάσει εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης, καλύπτοντας τις φαρμακευτικές τους ανάγκες με τη διανομή ποσότητας 10.250 σκευασμάτων. Παρέχει υπηρεσίες τόσο υποστηρικτικές, όσο και διευκόλυνσης για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων τους μέσα από τις κατάλληλες διασυνδέσεις και παραπομπές. Επιπροσθέτως σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο δόθηκαν στους ωφελούμενους του φαρμακείου δωροεπιταγές αγοράς τροφίμων, κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και τάμπλετ για τα παιδιά τους».

Στο Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο έγινε παραλαβή, καταγραφή και ταξινόμηση ποσότητας 17.900 σκευασμάτων, τα οποία προήλθαν κυρίως από δωρεές πολιτών και ένα μέρος από χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα κοινωνικά φαρμακεία δεν επιβαρύνουν τους φορολογουμένους, αντιθέτως συμβάλλουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι λειτουργούν με ευρωπαϊκούς πόρους και στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας. Στηρίζονται κυρίως στην προσφορά φαρμάκων των πολιτών που για διαφόρους λόγους δεν χρειάζονται και τα όποια θα κατέληγαν στα σκουπίδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επειδή οι ανάγκες μας είναι διαρκώς αυξανόμενες, ζητούμε από τους πολίτες, να μην πετάνε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται και δεν έχουν λήξει, αλλά να τα προσφέρουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο. Θα θέλαμε επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μέχρι σήμερα έχουν συνδράμει στην προσπάθειά μας και ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την τοπική κοινωνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το