Πολιτισμός

Κοινωνικό μυθιστόρημα για την «αιώνια» διαμάχη νύφης – πεθεράς από 35χρονη συγγραφέα και νοσηλεύτρια

Το δεύτερο βιβλίο της Ευφροσύνης Γατή κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Τιτλοφορείται «Το φως της γης» (εκδόσεις Ανάτυπο), με την 35χρονη Βολιώτισσα να γράφει και πάλι κοινωνικό μυθιστόρημα. Θέλησε να κινηθεί πάνω στο ίδιο μονοπάτι με την «Εύθραυστη ευτυχία», με την οποία συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό τον Δεκέμβριο του 2017. Το καινούργιο πόνημά της αναφέρεται στην… αιώνια μάχη νύφης και πεθεράς, τις δύο σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή κάθε άντρα.

«Το φως της γης» βρισκόταν στο συρτάρι της συγγραφέα από το 2018 και αρχικά η έκδοσή του είχε προγραμματιστεί την περσινή άνοιξη. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού καθυστέρησε την κυκλοφορία του βιβλίου, το οποίο βρέθηκε τελικά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως ισχύει το «κάθε εμπόδιο για καλό», αφού η συγγραφέας αποκάλυψε πως ελάχιστες ημέρες μετά την επίσημη «πρώτη», το βιβλίο της θα επανατυπωθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον εκδοτικό οίκο που συνεργάζεται αυτή τη φορά.
Αναφερόμενη στη δεύτερη κατά σειρά συγγραφική της προσπάθεια, είπε πως στο βιβλίο πρωταγωνιστούν δύο νέοι, οι οποίοι καταλήγουν να παντρευτούν. Εντούτοις, η γυναίκα βρίσκει απέναντί της τη μητέρα του συζύγου της, γεγονός που γεννάει πολλά εμπόδια στον έγγαμο βίο της και η αντιπάθεια που προκλήθηκε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, κατέληξε σε εχθρότητα που συμπαρέσυρε τα πάντα στο διάβα της.

«Το βιβλίο έχει κεντρικό θέμα τον αιώνιο «πόλεμο» νύφης – πεθεράς. Η ιστορία ξεκινάει με τη γνωριμία του Αντώνη, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι έχει φτάσει πλέον σε ηλικία γάμου, με τη Ζωή, μια κοπέλα από επαρχία που βρέθηκε για σπουδές στην Αθήνα και αποφασίζει να μείνει στην πρωτεύουσα για να εργαστεί ως δασκάλα, παρότι οι γονείς της επέμεναν να γυρίσει πίσω στο χωριό της. Η Ζωή αν και διακρίνει ορισμένα πράγματα που δεν της αρέσουν, πιστεύει ότι μπορεί να τα αλλάξει. Η μητέρα του Αντώνη, η Ελπίδα, είναι μία γυναίκα που κουβαλάει θαμμένα μυστικά από το παρελθόν και αρχίζει μία άγρια κόντρα με τη νύφη της», είπε η συγγραφέας για την υπόθεση του νέου μυθιστορήματός της.

Στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους, που καθιστούν – συνήθως – προβληματική τη σχέση μίας νύφης με την πεθερά της: «Είναι πολλές οι αιτίες. Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι μία μητέρα δεν θέλει να διακόψει τον στενό δεσμό με τον γιο της ή ότι αντιμετωπίζει τη νύφη της, ως ένα πρόσωπο που εισβάλλει ξαφνικά στη ζωή τους και πλέον θα φροντίζει εκείνη τον γιο/σύζυγο. Όμως και από την πλευρά της νύφης βλέπουμε ότι σχεδόν καμία δεν μπορεί να δεχθεί το γεγονός ότι πάντοτε θα υπάρχει η πεθερά ανάμεσα σε εκείνη και τον άντρα της. Τέτοιες καταστάσεις τις συναντούμε σχεδόν σε όλα τα ζευγάρια. Άλλοτε πιο έντονες και άλλοτε πιο ήπιες».
Κλείνοντας, εξήγησε τον λόγο που επιμένει στα βιβλία με κοινωνικό περιεχόμενο: «Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα είναι πιο ευκολανάγνωστο, ενώ έχω την αίσθηση ότι μου ταιριάζει αρκετά και το συγκεκριμένο στυλ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το