Ελλάδα

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανακοινώνεται από την κυβέρνηση, ποιοι το δικαιούνται

Στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να ανακατευθύνει την πολιτική ατζέντα και ως εκ τούτου τον δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος για την έγκαιρη υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού, καθώς, όπως τόνισε κατά την παρέμβαση του στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έως το τέλος του έτους θα έχουν ψηφιστεί περί τα 30 νομοσχέδια, ορισμένα εκ των οποίων, όπως το φορολογικό, εμπερικλείουν την πεμπτουσία του πολιτικού μηνύματος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη μία εμβληματική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αναστύλωση της μεσαίας τάξης και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του πως όσο η οικονομική πολιτική αποδίδει καρπούς και «κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο θα ανακοινώνουμε σταδιακά τα καλά νέα».

Η πρωθυπουργική αποστροφή αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, το ύψος του οποίου, αλλά και ποιοι θα το λάβουν αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδος και σε κάθε περίπτωση μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνου την προσεχή Τετάρτη, όπως γνωστοποιούν κυβερνητικά στελέχη.

Οι τελικές εισηγήσεις αναμένονται από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, σε συσκέψεις, που θα γίνουν τα επόμενα 24ωρα, όταν η οδό Νίκης θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία του 11μηνου και θα μπορεί να προβεί σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις. Προς ώρας, το οικονομικό επιτελείο κινείται σύμφωνα με πληροφορίες βάσει εξαιρετικά συντηρητικών σεναρίων, γεγονός, που γεννά σε κυβερνητικούς παράγοντες βάσιμες υποψίες ότι το τελικό ποσό πιθανώς να υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, μάλιστα, πως μέρος της υπερ – αποδόσης του προϋπολογισμού του 2019 αναμένεται να διοχετευθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως σε μακροχρόνια ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ανάλογα, δε, με το ύψος του μερίσματος έχει υποβληθεί η εισήγηση να υπάρξει επιστροφή φόρου μέχρι ενός συγκεκριμένου εισοδηματικού ορίου είτε εντός του Δεκεμβρίου, είτε εντός του Α τριμήνου του 2020. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προδιαθέτουν, πάντως, ότι η απονομή τμήματος του υπερ – πλεονάσματος δεν πρόκειται να θέσει εν κινδύνω την ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 και εντεύθεν.

«Το μέλλον αρχίζει τώρα»
Με μία πολιτικό – ιδεολογική ομιλία, που θα αποτυπώνει το όραμα του για την χώρα των επομένων ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την αυλαία του 13ου Προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να οριοθετήσει τα βασικά στοιχήματα, που καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση του και πως το κόμμα μπορεί να συμβάλλει στη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται, εξάλλου, να προχωρήσει και σε έναν μίνι απολογισμό της έως τώρα πορείας της κυβέρνησης και των δράσεων, που έχει ήδη εκπληρώσει.

Το 13ο Συνέδριο του κόμματος έχει σχεδιαστεί από τους διοργανωτές του να είναι ψηφιακό και πράσινο, καθώς όλες οι διαδικασίες αναμένεται να είναι ψηφιοποιημένες με τη μείωση του χαρτιού να αγγίζει το 92%. Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν πως το εν λόγω Συνέδριο έχει μία προφανή πολιτική ιδιαιτερότητα, καθώς η ΝΔ είναι πλέον στην κυβέρνηση, ως εκ τούτου θα επιδιωχθεί να καταστεί ευδιάκριτο πως το κόμμα δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία. Σε αυτό συνηγορεί και ο κατάλογος των ομιλητών, η θεματολογία του Συνεδρίου και οι παράλληλες δραστηριότητες. Επιπλέον, στη ΝΔ δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικράτηση, όπως λένε χαρακτηριστικά, κατά του λαϊκισμού, που αποτελεί και τον οδηγό για ανάλογα παραδείγματα ανά την Ευρώπη. Η αριθμητική του Συνεδρίου έχει διαμορφωθεί ως εξής: 13 ομιλητές, 1764 σύνεδροι, 5639 παρατηρητές και 374 συμμετέχοντες στο νυχτερινό αγώνα δρόμου. 2/3 σύνεδροι είναι γυναίκες, ενώ οι σύνεδροι ηλικίας έως τα 54 έτη είναι πάνω από το 75% του συνόλου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το