Τοπικά

Κοινωνική επιχειρηματικότητα για νέους και άνεργους – Μέσω του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ένας νέος τομέας της οικονομίας, ο τρίτος δίπλα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στη Μαγνησία. Σκοπός δεν είναι μόνο το κέρδος, αλλά και το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας άρχισε να λειτουργεί στον Βόλο, θέλοντας να βοηθήσει άτομα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας μέσα από συμπράξεις και συνεργασίες.

Η «Θ» συνάντησε την υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας κ. Ιωάννα Γεωργιάδου λίγο πριν αρχίσει την περασμένη Πέμπτη το θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Τι, πώς και γιατί;» στο αμφιθέατρο του Ι.Ε.Κ. Ο.Α.Ε.Δ. Βόλου, που μίλησε σε νέους ανθρώπους.
Η ίδια ανέφερε ότι η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι ο τρίτος τομέας της οικονομίας πλάι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πρόκειται για έναν καινούργιο τομέα.
«Το Κέντρο Στήριξης ΚΑλΟ Μαγνησίας έχει διττό στόχο. Πρώτον, να εξοικειώσει το κοινό με το τι σημαίνει κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, τι σημαίνει να δημιουργώ μία κοινωνική επιχείρηση, γιατί είναι ωφέλιμο για τους συνεργάτες της επιχείρησης, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία. Δεύτερον, να στηρίξουμε όλες τις ομάδες, άτομα ή φορείς, που θέλουν να συμμετέχουν στη δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης, για να γίνει η ιδέα τους βιώσιμη, να στηθούν επιχειρηματικά πλάνα, αλλά και βοηθώντας σε όλη τη διεκπεραίωση και την επαφή με τη γραφειοκρατία» σημείωσε η ίδια.

Στόχος είναι η προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας στη Μαγνησία. «Με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας αναλάβαμε τον στόχο να γίνει πράξη στη Μαγνησία» επισήμανε.
Τι είναι όμως κοινωνική επιχείρηση; «Μία επιχείρηση που έχει εργαζόμενους, κόστη, εισροές, ενώ ενδιαφέρει να είναι επικερδής και βιώσιμη. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να έχει ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, δηλαδή να προσφέρει κάτι πίσω στην κοινωνία, χωρίς να σημαίνει ότι το περιεχόμενό της πρέπει να είναι κοινωφελές. Μπορεί να είναι μία εμπορική επιχείρηση, παροχής υπηρεσιών, παραγωγής εμπορευμάτων, στον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, στον τουρισμό ή σε άλλους κλάδους. Ωστόσο θα παρέχει τις υπηρεσίες της με θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα και θα λειτουργεί με όρους δημοκρατίας και ισοτιμίας με την αρχή ένα μέλος, μία ψήφος, με συναποφάσεις για κάθε βήμα που χρειάζεται να κάνει η επιχείρηση» ανέφερε η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου.
Όσον αφορά στα οφέλη και τα πλεονεκτήματα η ίδια τόνισε: «Να μην εργάζεται κάποιος ατομικά, αλλά να συμπράττει με πολλούς, γιατί έτσι μειώνει το ατομικό κόστος και το ρίσκο. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν ευρωπαϊκές, περιφερειακές, κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα κατευθύνονται ειδικά στον τομέα της ΚΑλΟ και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

Οι νέοι είναι ή αισθάνονται αποκλεισμένοι από τον χώρο της αγοράς εργασίας. Οι συμπράξεις και οι συνεργασίες είναι ένας τρόπος να βγουν με ασφάλεια και μικρό κεφάλαιο στην αγορά εργασίας. «Οι κοινωνικές επιχειρήσεις σε προστατεύουν από τον φόβο της άδικης μεταχείρισης, της εκμετάλλευσης της εργασίας, της άνευ λόγου απόλυσης, ακριβώς διότι μιλάμε για συμπράξεις σε μία συνεταιριστική πια λογική. Είναι ένα κατάλληλο μόρφωμα για τους νέους, αλλά και για αξιοποίηση έξυπνων και καινοτόμων ιδεών» σημείωσε.
Η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου ανέφερε ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις χωρούν ανθρώπους που εργάζονταν και έχουν μείνει άνεργοι, αλλά διαθέτουν δεξιότητες και μία καλή ιδέα και χρειάζονται μία ομάδα για να την φέρουν εις πέρας. Ακόμη μπορεί να αφορά και γυναίκες, των οποίων τα παιδιά και υποχρεώσεις έχουν παρέλθει, και θέλουν να ξεκινήσουν με μία δραστηριότητα οικοτεχνική να μπουν στην αγορά εργασίας και να έχουν κέρδος.
«Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ενδείκνυται ακόμη και για μικρής εμβέλειας επιχειρήσεις, αλλά για κάτι πιο μεγάλο, όπως και για start up επιχειρήσεις, για καινοτόμες, έξυπνες και φρέσκιες ιδέες που χρειάζονται μία νομική μορφή, ώστε να προχωρήσουν μπροστά χωρίς πάρα πολλά έξοδα» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το