Τοπικά

Κοινωνική επιχειρηματικότητα για ΑμεΑ και ευάλωτες ομάδες – Θεματικό εργαστήριο από το Κέντρο Στήριξης Κ.Αλ.Ο.

Ένα ενδιαφέρον θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Κοινωνική επιχειρηματικότητα και Άτομα με Αναπηρία» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας.
Η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου, υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Κ.Αλ.Ο. Μαγνησίας τόνισε πως πρόκειται για ένα θεματικό εργαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκε η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και τι επιπλέον δυνατότητες και ευκαιρίες δίνει αυτό το νέο νομικό πλαίσιο που αφορά στις κοινωνικές επιχειρήσεις για Άτομα με Αναπηρία και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

«Η επαγγελματική ένταξη είναι μια διαπιστωμένη δυσκολία για τα ΑμεΑ και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ακολουθείται αντισταθμιστικά μία προνοιακή πολιτική, η οποία πολλές φορές περισσότερο περιθωριοποιεί ή μειώνει τη δύναμη του ατόμου. Ένα ΑμεΑ αντιμετωπίζει την ίδια δυσκολία να δημιουργήσει επιχείρηση με οποιοδήποτε πολίτη της χώρας. Έχει να αντιμετωπίσει την ίδια γραφειοκρατία, τα ίδια ερωτήματα πώς θα κάνει την επιχείρησή του βιώσιμη, ενώ επιπλέον έχει να διαχειριστεί και ζητήματα προσβασιμότητας, όπως για παράδειγμα πρόσβαση σε δυνατότητες, σε υπηρεσίες, σε φορείς και σε ευκαιρίες που οι υπόλοιποι δεν τις αντιμετωπίζουν» ανέφερε.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα έρχεται κάπως να καλύψει αυτό το κενό, δίνοντας κάποιες μικρές, αλλά ουσιαστικές διευκολύνσεις, ώστε άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, να μπορέσουν να στήσουν μία επιχείρηση.
«Ο σκοπός του Κέντρου Στήριξης Κ.Αλ.Ο είναι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο ενδυναμώνοντας, αλλά και με πρακτική υποστήριξη αυτά τα άτομα, ώστε να κάνουν την κοινωνική επιχείρηση πράξη» σημείωσε.

Η ίδια τόνισε ότι δημιουργώντας κάποιος κοινωνική επιχείρηση δεν χάνει το αναπηρικό του επίδομα, δεν υπάγεται στην υποχρέωση υποβολής φόρου επιτηδεύματος. «Επιπλέον μπορούν να ενταχθούν σε όλες τις προκηρύξεις με επιδοτήσεις επιχειρήσεων, αλλά και ειδικά σε ό,τι αφορά στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, ενώ όσοι ανήκουν στην κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία αλληλοϋποστηρίζονται, οπότε αυτόματα δικτυώνεσαι με άλλες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν εσένα για τις υπηρεσίες σου» επισήμανε.
Τέλος όπως ανέφερε η κ. Ιωάννα Γεωργιάδου, «ο τρίτος τομέας της οικονομίας είναι αυτός της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, κάτι ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ή παράγουν προϊόντα, αλλά έχουν και ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, περιβαλλοντικό, μείωσης ανεργίας κ.λπ.».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το